Romania trebuie sa cheltuiasca circa 1,9 miliarde de euro pentru conformarea termocentralelor pe baza de carbune din tara, dar decat sa investeasca aceasta suma intr-o industrie scumpa si poluanta ce apartine trecutului, este mai oportun ca statul sa o elimine treptat pana in 2021, atrag atentia reprezentantii Greenpeace Romania, intr-un raport publicat.
„Decat sa investeasca doua miliarde de euro intr-o industrie scumpa si poluanta ce apartine trecutului, este mai oportun ca statul sa o elimine treptat pana in 2021, iar aceasta suma uriasa de bani sa fie alocata investitiilor in energia regenerabila, ieftina si curata. Doar asa Romania poate proteja sanatatea cetatenilor sai si mediul, pentru a fi in concordanta cu angajamentele asumate de Europa si Romania in temeiul Acordului climatic de la Paris’, sustine Alin Tanase, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.
Conform raportului ‘Noi standarde de emisii – O noua realitate pentru sectorul energetic pe carbune’, totalitatea cheltuielilor estimate necesare conformarii termocentralelor pe baza de carbune din Romania insumeaza aproximativ 1,6 – 1,9 miliarde de euro.
„Anul 2017 a adus noi reglementari privind emisiile industriale. Uniunea Europeana tocmai a adoptat o noua legislatie menita sa protejeze sanatatea cetatenilor sai prin reducerea poluarii emise de industria energetica. Reglementarile se refera la reducerea unor poluanti, cum ar fi particulele in suspensie, oxizii de azot, dioxidul de sulf si mercurul, care sunt nocive pentru sanatatea umana. Noile reglementari sunt mai restrictive decat cele din prezent, iar procesul este unul ciclic – limitele de emisie sunt inasprite odata la 4-6 ani. Termocentralele vor trebui sa se conformeze prin investitii in modernizare, iar termenul limita este 2021. Pentru termocentralele pe carbune asta nu inseamna doar cheltuieli aditionale, ci si o recalculare a profitului operational, pentru a lua o decizie informata daca modernizarea ulterioara este viabila din punct de vedere economic sau daca unitatile pe carbune trebuie eliminate treptat”, se noteaza in concluziile documentului.
Raportul Greenpeace releva, totodata, ca mai mult de 85% dintre termocentralele existente in Romania sunt mai vechi de 30 de ani si au ajuns la limita duratei de viata estimate.