Coalitia Natura 2000 a sesizat CE in legatura cu propunerea care prevede posibilitatea de a modifica limitele ariilor protejate

Federatia Coalitia Natura 2000 Romania a sesizat Comisia Europeana cu privire la propunerea legislativa prin care se instituie posibilitatea de a fi modificate limitele ariilor naturale protejate prin scoaterea din interiorul ariilor a suprafetelor pentru care, la data de 29 iunie 2007, existau licente de concesiune a activitatii miniere.

„Federatia Coalitia Natura 2000 Romania a sesizat Comisia Europeana cu privire la intentia parlamentarilor romani de a legaliza cariere, mine si exploatari in arii naturale protejate. Acestia au aprobat in urma cu o saptamana, in Senat, initiativa L173/2017, prin care orice mina de carbune, sonda de gaze si petrol, cariera de piatra sau exploatare de minereuri si ape minerale pot fi desfasurate chiar in mijlocul celor mai salbatice colturi de natura. Singura conditie: sa detina licente de exploatare eliberate inainte de 2007. Initiativa a plecat spre forul decizional, Camera Deputatilor, unde deputatii din Comisia de agricultura l-au introdus in agenda de astazi”, reiese dintr-un comunicat transmis marti de Federatia Coalitia Natura 2000.

Potrivit aceleiasi surse, Comisia Europeana a raspuns sesizarii iar raspunsul oferit „descurajeaza aceasta initiativa”.

„In ceea ce priveste ariile speciale de protectie, jurisprudenta constanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene indica faptul ca, desi statele membre dispun de o anumita marja de apreciere in ceea ce priveste alegerea celor mai importante teritorii adecvate pentru a fi clasificate ca zone de protectie speciala in temeiul articolului 4 alineatul (1) din directiva, acestea nu dispun de aceeasi libertate de actiune in temeiul articolului 4 alineatul (4) din aceasta directiva pentru modificarea sau reducerea dimensiunilor zonelor. Statele membre pot reduce intinderea unei zone de protectie speciala numai din motive exceptionale care trebuie sa corespunda unui interes general superior interesului general reprezentat de obiectivul ecologic al directivei”, se arata in raspunsul transmis de DG Environment, atasat comunicatului federatiei.

In documentul respectiv se mai sustine ca, in afara cazurilor de erori stiintifice, modificarile siturilor Natura 2000 deja desemnate trebuie sa fie justificate de evolutiile naturale din zona si nu trebuie sa fie, in niciun caz, rezultatul unei gestionari necorespunzatoare a siturilor.

„Aceste modificari (sau declasificarea) trebuie efectuate urmand aceeasi procedura ca si cea pentru inscrierea in lista sitului. O evaluare detaliata a modificarilor propuse va fi efectuata de catre Comisie. Daca modificarile sunt justificate, ar trebui sa existe o actualizare a formularului de date standard pentru situl vizat si baza de date asociata, iar schimbarile vor necesita intrarea in vigoare a unei noi decizii a Comisiei. In consecinta, statele membre trebuie sa ia masurile necesare pentru protejarea siturilor, iar neindeplinirea de catre un stat membru a obligatiei de protejare a unui anumit sit nu justifica declasificarea sitului respectiv”, se subliniaza in document.

DG Environment a mentionat ca serviciile Comisiei monitorizeaza indeaproape acest caz iar, daca vor fi adoptate amendamente neconforme, nu va ezita sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca sunt respectate obligatiile care decurg din legislatia UE.

„Am transmis Camerei Deputatilor si Ministerului Mediului pozitia Comisiei Europene, solicitand astfel avizul negativ al Comisiei de agricultura si respingerea proiectului de lege”, a precizat Liviu Cioineag, director executiv al federatiei.

Senatul a adoptat, pe 23 octombrie, o propunere legislativa pentru completarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice prin care se instituie o zona-tampon de cel putin 100 de metri latime intre limitele ariei naturale protejate si limitele exploatarii miniere.

Totodata, prin acest act normativ, initiat de parlamentari de la PSD si ALDE, se instituie posibilitatea de a fi modificate limitele ariilor naturale protejate prin scoaterea din interiorul ariilor a suprafetelor pentru care, la data de 29 iunie 2007, existau licente de concesiune a activitatii miniere, instituirea unei zone-tampon necesara crearii de drumuri de acces la perimetrul minier, precum si compensarea suprafetei de teren scoase din interiorul ariei naturale protejate cu o suprafata echivalenta majorata cu suprafata zonei-tampon.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *