Toate cele trei gropi de gunoi unde ajung deseurile din Bucuresti au ramas fara autorizatie de mediu, sustine Uniunea Salvati Romania (USR).
„Daca gropile Vidra si Glina erau deja in afara legii, saptamana trecuta a expirat autorizatia de mediu si pentru depozitul Iridex care deserveste zona de nord a Capitalei. USR trage un semnal de alarma cu privire la situatia dezastruoasa a managementului deseurilor in Bucuresti, dar si la nivel national, si solicita Primariei Municipiului Bucuresti sa adopte un plan coerent de gestionare a deseurilor”, se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, responsabilitatea managementului deseurilor Capitalei revine Primariei Bucuresti si primariilor de sector.
„Faptul ca niciunul dintre cele trei depozite de deseuri nu mai are autorizatie este un lucru grav. Grave sunt si perspectivele pe termen mediu, intrucat ne apropiem de atingerea capacitatii unora dintre aceste depozite. In loc de solutii reale, in sensul colectarii selective, al dezvoltarii capacitatilor de sortare si al planificarii responsabile a viitoarelor depozite (cu amplasamente, dimensiuni si tehnologii care sa nu mai constituie un pericol pentru sanatatea populatiei), singurele actiuni concrete sunt in sfera investitiei masive in incinerare. Incinerarea nu este o solutie universala pentru problema deseurilor, intrucat la ardere ar trebui sa ajunga doar o mica fractie din intregul lant al gunoaielor, eforturile trebuind indreptate inspre cei 3R: Reducere – Recuperare – Reciclare”, spune senatorul USR Allen Coliban.
El arata ca peste 550.000 de tone de deseuri ajung intr-un an in cele trei depozite din Bucuresti, iar rata de reciclare a Romaniei este de sub 10%. In lipsa unor sisteme functionale de colectare selectiva si reciclare, gropile de gunoi se umplu cu rapiditate si sunt sursa multor probleme de sanatate si mediu, precizeaza senatorul.
„In ritmul actual de aruncare la groapa, Iridex estimeaza ca in patru ani va inchide deja cele doua celule care functioneaza in prezent”, spune sursa citata.
Parlamentarii USR Allen Coliban si Cornel Zainea au vizitat, luna trecuta, depozitul de deseuri Iridex care deserveste zona de nord a Capitalei in cadrul anchetei parlamentare care isi propune sa identifice neregulile sistemului de management al deseurilor si sa realizeze un ghid de bune practici pentru autoritatile locale. Vizita vine si in urma mai multor sesizari primite de la locuitorii din zona referitoare la poluarea aerului.
„Cetatenii sesizeaza depasiri de hidrogen sulfurat de cinci ani de zile in zonele adiacente gropilor de gunoi. Cu toate acestea, gropile actuale sunt reautorizate an de an, iar primariile nu au inceput proiectarea altor CMID-uri, in zone unde nu ar fi afectata calitatea vietii locuitorilor”, spune, la randul sau, deputatul Cornel Zainea.
Potrivit sursei citate, Guvernul a amanat, prin OUG 48/2017, implementarea cu doi ani a taxei la groapa, o masura esentiala pentru preventie in managementul de deseuri, incurajand astfel depozitarea la groapa in detrimentul colectarii selective si reciclarii. Gandita sa inceapa in acest an, taxa era 80 de lei/tona si urma sa creasca la 120 de lei/tona anul viitor.
„USR solicita Agentiei pentru Protectia Mediului, precum si Garzii de Mediu sa puna la dispozitia cetatenilor informatii referitoare la stadiul gropilor de gunoi din Bucuresti din punct de vedere al respectarii normelor de mediu si de sanatate publica. De asemenea, facem apel la Primaria Generala sa adopte masuri urgente de imbunatatire a gestionarii deseurilor in Capitala prin implementarea unui sistem eficient de colectare si reciclare”, se mai arata in comunicat.