Consiliul Concurenței realizează un studiu pentru a analiza impactul asupra concurenței al prevederilor legislative care obligă companiile din domeniul contabilității și cel al serviciilor medicale să fie deținute și/sau administrate doar de profesioniști în domeniu.
Astfel, autoritatea de concurență va analiza în ce măsură aceste obligații depășesc criteriile de proporționalitate și necesitate stabilite pentru atingerea obiectivelor politicilor publice, constituindu-se în bariere în calea accesului pe piețele respective.
„Este important să se facă diferența între reglementările strict necesare, cu rol esențial în asigurarea calității serviciilor, și cele care conduc la o suprareglementare, fiind dăunătoare dezvoltării pieței și, implicit, consumatorilor” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
În cadrul acestui studiu, autoritatea de concurență poate solicita informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniile respective.
Conform legii, Consiliul Concurenței poate efectua studii privind domeniul său de activitate, furnizând Guvernului, publicului și organizațiilor internaționale specializate informații privind această activitate. Acest tip de instrument nu vizează încălcări ale legislației din domeniul concurenței, ci eventuale recomandări de modificare a prevederilor legale, în situația în care sunt considerate restrictive.
Consiliul Concurenței invită toți actorii de pe aceste piețe la o comunicare activă și deschisă în ceea ce privește obiectul studiului.