Confederațiile patronale reprezentative la nivel național solicită respingerea în plen a modificărilor aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011

Șase confederații patronale au transmis o scrisoare catre Parlament, referitoare la propunerea legislativa privind dialogul social, solicitân respingerea in plen a modificarilor aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011 adoptate in Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera deputatilor.

Semnatarii acestei scrisori sunt CONSILIUL NAȚIONAL AL ÎNTREPRINDERILOR PRIVATE MICI ȘI MIJLOCII DIN ROMÂNIA reprezentat de Florin Jianu- Președinte, CONFEDERAȚIA PATRONALĂ ”CONCORDIA” reprezentată de Steven van Groningen – Președinte, UNIUNEA PATRONATELOR DIN ROMÂNIA BUSINESSROMANIA a cărui reprezentant este Costel Olteanu – Președinte, CONFEDERAȚIA PATRONALĂ DIN INDUSTRIE, AGRICULTURĂ, CONSTRUCȚII ȘI SERVICII DIN ROMÂNIA reprezentata de Ionel Borș – Președinte, PATRONATUL NAȚIONAL ROMÂN reprezentat prin Florian Costache -Președinte și UNIUNEA GENERALĂ A INDUSTRIAȘILOR DIN ROMÂNIA reprezentată de George Constantin Păunescu – Președinte.

„Suntem într-un moment crucial pentru sănătatea cetățenilor și a economiei, iar dialogul social este obligatoriu pentru depășirea cu bine a crizei economice provocate de pandemia COVID 19. Modificările aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011 în Comisia de Muncă reprezintă doar opiniile părții sindicale, fără nicio preocupare pentru asigurarea unei reprezentări echitabile și viabile. Este imperios necesar ca în timpul celei mai grave crize economice pe care România o traversează să facem eforturi concertate pentru asigurarea unui climat sănătos și păstrarea locurilor de muncă, să nu asistăm la un proces dezechilibrat și inoportun de legiferare, de natură să afecteze relațiile între partenerii sociali. Vă transmitem această scrisoare semnată de confederațiile patronale reprezentative la nivel național prin care vă solicităm respingerea în plen a modificărilor aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011 adoptate în Comisia pentru muncă și protecție socială sau retrimiterea acesteia la Comisie, pentru ca după o dezbatere echitabilă și judicioasă, să reprezinte interesele și valorile tuturor celor implicați” – se arată în scrisoarea transmisă către Parlament.

Același document arată că modificările aduse în Comisia pentru muncă și protecție socială sunt de natură să dezbine părțile și să destrame colaborarea reală dintre partenerii sociali prin forțarea dialogului social, în loc să încurajeze construirea încrederii pe baze solide. Iar asta se întâmplă în timp ce partenerii social ar trebui să lucreze împreună ca să găsească soluții pentru cei 350.000 de angajați care și-au pierdut locurile de muncă de la începutul crizei provocate de COVID 19 în România.

Pentru acești oameni, despre care reprezentanții sindicatelor au vorbit în ultima întâlnire a Comisiei, pentru cei care ar putea fi afectați de prelungirea climatului de instabilitate economică, trebuie găsite cu prioritate soluții reale, nu false mandate de reprezentare. Economia României a scăzut cu 10,2% în al doilea trimestru din 2020 prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele provizorii al Institutului Naţional de Statistică. Pentru a ne asigura tuturor un viitor sustenabil este necesar să ținem seama de partenerii sociali și să ajungem la un numitor comun, respectiv o variantă echilibrată a legii, nu la o inutilă luptă pentru putere.

„Având în vedere toate acestea, vă solicităm să analizați respingerea modificărilor aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011, iar dacă acest lucru nu este posibil, retrimiterea acesteia la Comisia pentru Muncă și Protecție Socială pentru o discuție echitabilă și noi runde negocieri, care să dea șanse egale tuturor părților implicate, nu să creeze un cadru legislativ care să răspundă doar nevoilor mișcării sindicale și un dezechilibru în defavoarea părții patronale, care încearcă să facă față provocărilor generate de criza COVID 19 și să asigure sustenabilitatea întregii economii”- transmit reprezentanții celor 6 confederații patronale reprezentative la nivel național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *