Seful Agentiei de Protectia Mediului (APM) Mures, Danut Stefanescu, a anuntat in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, ca autoritatile romane isi vor asuma in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene inchiderea, pana in anul 2028, depozitele de deseuri periculoase din tara, intre care cel mai mare este BICAPA Tarnaveni, desi initial si-a asumat acest lucru pana in anul 2011.
‘In judetul Mures exista doua depozite de deseuri industriale periculoase si unul de deseuri nepericuloase. Aici este vorba despre depozitul de deseuri Azomures, batalul, aici stam bine, fiindca pe fonduri europene a fost inchis 55%. Este depusa cerere pentru fazarea proiectului, pentru a se obtine fonduri in aceasta etapa de finantare, se estimeaza ca pana in decembrie 2020 sa fie inchis. Problema mare e la BICAPA Tarnaveni , platforma are 3 bataluri, dar unul e al Carbid Fox. Exista un proiect pentru recuperarea unor elemente din iazuri, insa nu e depus, vorbim de circa 2 milioane de tone de deseuri periculoase. Pentru depozitul Carbid Fox, de deseuri nepericuloase, termenul e 31 decembrie 2018. E mai usor de inchis fiind deseuri nepericuloase, insa nu se stie in ce masura se va realiza. Termenul de inchidere propus pentru BICAPA este 31 decembrie 2028, Romania a semnat ca acestea vor fi inchise in 2011. Sa vedem daca Curtea de Justitie a Uniunii Europene va accepta, pentru ca impotriva Romaniei a fost declansata procedura de infrigement’, a aratat Danut Stefanescu.
Batalurile de la BICAPA au o suprafata totala de aproximativ 25 de hectare, sunt pline 100%, au o cantitate estimata de aproximativ doua milioane de tone de reziduuri chimice industriale, catalogate drept deseuripericuloase, printre reziduurile chimice regasindu-se in concentratie mare si elemente de crom hexavalent, un compus cancerigen.
In anul 1916, la Tarnaveni era construita Fabrica Nitrogen, o uzina de materiale explozibile si gaze de lupta, ocazie cu care s-au pus bazele viitoarei platforme chimice cunoscuta dupa 1990 ca fiind SC BICAPA SA Tarnaveni. Primele capacitati de productie au fost puse in functiune in anul 1916 sub denumirea de Fabrica Nitrogen, ulterior, alaturi de aceasta fabrica s-a construit Uzina Chimico-Metalurgica Mica, cele doua unitati formand Combinatul Chimic Tarnaveni. Acest combinat s-a despartit in 1989 in BICAPA si Carbid Fox.
Combinatul BICAPA Tarnaveni a fost privatizat prima oara in 2002, cand a fost cumparat de o persoana fizica din SUA. Dupa vinderea unor importante utilaje industriale, a revenit in posesia statului si a fost privatizat din nou si inchis in 2007, dupa ce toate bunurile au facut obiectul executarii silite. In 2012, SC Wastes Ecotech SRL a achizitionat platforma de la statul roman, ocazie cu care s-a angajat sa efectueze lucrari de inchidere si de ecologizare a celor trei bataluri cu reziduuri chimice, insa lucrarile nu au demarat in ciuda numeroaselor amenzi primite de la Garda de Mediu.
In luna iulie 2011, Ministerul Mediului anunta ca in Romania exista 1.300 de situri contaminate, care ar necesita investitii de 4-7 miliarde de euro, iar printre cele mai cunoscute dintre acestea se afla si iazurile cu reziduuri chimice de la BICAPA Tarnaveni. Un studiu preliminar facut in 2001 arata ca este nevoie de 25 de milioane de euro pentru ca situl din Tarnaveni sa fie ecologizat.