Presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), Nicolae Tucunel, a declarat la targul „Forest Romania 2017” ca padurea are nevoie de exploatare, pentru ca astfel se asigura perpetuarea acesteia.
Vreau sa va asigur ca padurea are mare nevoie de interventia omului. Exploatarile forestiere nu sunt doar un act agresiv asupra padurii, asa cum se prezinta aproape in toata mass-media, exploatarile forestiere sunt un act de cultura. Prin asta padurea este ingrijita, este un produs biologic al naturii, ca si celelalte produse care se recolteaza in fiecare toamna — porumb, cartofi. Ce s-ar intampla daca ar fi lasate pe camp? Vedeti cata preocupare exista de la a planta pana la a intretine prin exploatatie forestiera padurea, astfel incat sa-i asiguram dezvoltarea durabila, dar in acelasi timp sa valorificam un produs biologic care, daca nu ar fi extras, ar muri in picioare si am pierde o valoare economica acumulata in 100 de ani. Trebuie sa ne uitam cu un ochi obiectiv la ceea ce inseamna padurea. Padurea are nevoie de interventia omului, de aceea au fost gandite aceste utilaje care sunt expuse la targ, care stiu sa protejeze, dar in acelasi timp stiu sa valorifice cu productivitate foarte ridicata”, a afirmat Tucunel.
El a mentionat ca in sectorul forestier lucreaza peste 100.000 de oameni si sunt aproximativ 12.000 de societati comerciale, care impreuna realizeaza o cifra de afaceri de 20 de miliarde de euro anual. Pentru domeniul forestier, un targ ca „Forest Romania” are o importanta deosebita, pentru ca este singurul de acest fel organizatin Romania. La targ este prezenta toata gama de utilaje pe care operatorul forestier le foloseste, incepand de la fierastraul mecanic, pana la utilajele mari, produse in Franta, Germania, Suedia.
„In Romania, aceste utilaje intra ca niste sperietori, cum ca ar contribui la defrisarea padurilor, dar vreau sa va spun ca padurea are mare nevoie de interventia omului. Aceste utilaje sunt foarte scumpe iar domeniul forestier este subfinantat, desi are nevoie masiva de retehnologizare si mare nevoie de utilaje”, a punctat Nicolae Tucunel.
Potrivit acestuia, ar fi nevoie de sprijin bancar, dar domeniul forestier este incadrat la risc ridicat si bancile nu dau bani. S-a apelat la creditul furnizor si se incearca prin societatile de leasing impreuna cu furnizorii sa se creeze o colaborare, astfel incat sa se primeasca credit din partea furnizorilor, a aratat Tucunel.
Targul forestierin aer liber deschis joi in localitatea Zizin, de langa Brasov, poate fi vizitat pana pe 30 septembrie,intre orele 9,00 si 17,00. Pe langa o gama variata de utilaje destinate domeniului forestier, vizitatorii pot vedea demonstratii practice la unele dintre utilaje, concursuri ale forestierilor, demonstratii despre cum se fac plantarile si ce ustensile se folosesc.