Tarifarea diferentiata a deseurilor colectate ar putea fi implementata de la 1 ianuarie 2018

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa, ca tarifarea diferentiata a deseurilor colectate ar putea fi implementata de la 1 ianuarie 2018, cu o perioada de gratie de sase luni pentru ca primariile sa isi puna de acord contractele de salubrizare cu legislatia in domeniu.

„Eu sper ca in momentul in care noi vom trimite legea in Parlament, ea va fi votata bineinteles, vom da o perioada de gratie. Noi ne dorim ca tarife diferentiate sa fie aprobate de la 1 ianuarie 2018, dar cu o perioada de gratie, ca toate comunitatile locale sa poata sa implementeze, sa poata sa lucreze, sa poata sa inteleaga si sa puna in concordanta contractul de salubrizare cu legea”, a spus ministrul.

Gratiela Gavrilescu a explicat metoda prin care se va face colectarea deseurilor si tarifarea, dupa aprobarea noilor norme.

„Sunt mai multe metode, dar noi dorim sa implementam sistemul mai mult apropiat, ca sa spunem asa, tarilor europene, in sensul ca salubristul respectiv, care avea si obligatie de altfel, conform legii, din 2013, sa poata sa se doteze cu GPS-uri pe masina, cu cantar ca atare, astfel incat, printr-un program facut la intelegere cu autoritatea locala, sa poata sa faca trecere in timpul saptamanii pentru colectarea direct de la sursa, direct de la producatorul de deseu, pe categorie de deseuri, saptamanal sau de doua ori pe luna, astfel incat sa poti sa fii taxat numai pe partea umeda pe care tu o produci. Si cetateanul sa aiba doua variante: ori da categoria de deseu direct salubristului, care o ia separat, deci nu le amesteca, fie se duce la colectorul din coltul strazii si preda direct ambalajul respectiv si isi ia banii sau la supermarket s.a.m.d.”, a spus ministrul Mediului.

Ministrul a subliniat faptul ca acest tip de tarifare va aduce fonduri pentru comunitatile locale, daca se va aplica colectarea selectiva a deseurilor.

„Important este ca toata lumea sa inteleaga si sa priceapa ca ne este foarte usor si ca la ora actuala exista bani care sunt nefolositi, care exista la producatorii de ambalaje sau la organizatiile de transfer, care au posibilitate ca banii acestia, daca noi colectam selectiv, in functie de fiecare administratie teritoriala care va face aceasta colectare selectiva si care vor demonstra care este cantitatea pe care au colectat-o, sa li se returneze suma respectiva, deci la primaria respectiva, si primaria sa decida, prin votul consiliilor locale, unde directioneaza banii, dar ei cu precadere vor fi pe domeniul mediu”, a declarat Gavrilescu.

Intrebat ce se va intampla cu operatorii de salubritate care nu vor aplica metodele de colectare selectiva a deseurilor, ministrul Mediului a spus ca acestia si-ar putea pierde contractele sau chiar licentele.

„Au o lege. Au cumva vreo problema cu legea? Daca au o problema cu legea, pleaca acasa. Nu suntem obligati sa incheiem contracte de salubrizare cu operatorii de salubrizare care nu respecta legea. Exista lege, inca am fost suficient de indulgenti atata timp cat i-am lasat sa atinga 2017, ca, daca ne uitam in urma, era o problema. Nu cred ca isi vor permite, pentru ca inclusiv ei au de castigat din lucrul acesta, dar acum cu precadere sunt singurii care cam castiga din lucrul acesta. Avem o Garda de Mediu si umblam la sanctiuni. Dumneavoastra credeti ca nu o sa se sature? In plus de asta, mai au si licente. Credeti ca licenta nu li se poate ridica? Daca vrem sa facem ordine, o facem”, a afirmat Gavrilescu.

Ministrul Mediului si-a mai exprimat dorinta ca tarifarea diferentiata sa fie aplicata prima data in judetul Bistrita-Nasaud, unde a apreciat modul in care functioneaza sistemul de management integrat al deseurilor, implementat cu fonduri europene.

„Imi doresc ca in momentul in care finalizam modificarea legislativa prin care vrem sa implementam tarif diferentiat, in sensul ca platesti cat produci deseu, acesta sa-l implementam prima data si sa il lansam la Bistrita-Nasaud, ca si metoda de nota zece, de felicitari, bonus pentru comunitatea care a reusit, totusi, sa fie campion si la absorbtie de fonduri europene, dar si la constructia si functionarea SMID ca atare”, a mai spus ministrul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *