Luffa Cilindrica sau castravetele buretos este o planta originara din zonele subtropicale din Asia si Africa. Am putea spune ca acest rod al naturii nu este deloc strain pe teritoriul nostru. Pana nu de mult, Luffa crestea ca o planta din flora spontana iar taranii o cultivau, o uscau si o foloseau ca atare in scopul ingienii. Acum, insa, putini sunt aceia care cunosc beneficiile acestei plante sau care mai au in propriile plantatii asa ceva. Pe langa rolul de burete, lufa are multiple intrebuintari fiind utila in diferite industrii.
In multe tari, aceasta planta este des utilizata in fabricarea produselor de igiena, detergenti sau anvelope. De asemenea, fibrele sale dure pot fi prelucrate in produse industriale, cum ar fi filtre, izolatii șau materiale de ambalare. Popularitatea plantei pentru produsele de igiena personala se datoreaza efectului delicat de exfoliere a fibrelor asupra pielii.
Multi consumatori apreciaza ca materialele din aceasta planta sunt biodegradabile, naturale si regenerabile. Cercetatorul Costel Vinatoru, de la SCDL Buzau, marturiseste ca Luffa a fost aclimatizatata si intretinuta ani la rand in cadrul statiunii, iar treptat au fost create mai multe specii care s-au adaptat conditiilor meteorologice de la noi din tara.
“Desi aceasta specie este de mult timp adusa in Romania, din pacate, nu este foarte populara si este cultivata doar pe suprafete mici. Este cunosuta si sub denumirea de burete vegetal pentru ca din acest fruct se extrage buretele. Acesta este foarte apreciat pentru calitatiile sale, curata foarte bine pielea. In compozitia buretelui se regasesc anumite substante, numite saponine. Luffa este, efectiv, un sampon natural pe care buretele il degaja lent. De asemenea, putem spune ca aceasta specie are multiple intrebuintari. La noi este cunoscut doar ca burete vegetal, insa in alte zone ale lumii este folosit la izolarea caselor, la izolarea fonica a usilor sau ca filtre pentru pentru masinile de lux. Luffa Cilindrica este o planta folosita pe o scara larga, chiar si in industria uleiurilor. Din semintele sale se extrag uleiuri valoroase care sunt utilizate atat in industria alimentara, cat si in cea non-alimentara”. A explicat- Dr.ing.Costel Vinatoru
Cu alte cuvinte, Luffa Cilindrica este o planta care merita sa fie cultivata si apreciata la adevarata sa valoare. Mai mult de atat, pe toata perioada de vegetatie, planta nu are nevoie de tratamente chimice. Iata inca un motiv in plus pentru care buretele ecologic ar trebui utilizat si crescut pe plantatiile autohtone.
“De cele mai multe ori, cei care isi fac vacantele in strainatate cumpara de acolo bureti vegetali, insa ei pot fi produsi in Romania cu succes si cu rezultate destul de bune”. A conchis cercetatorul.