O suta de tari au fost invitate sa participe la Summitul pentru clima de la Paris, ce va avea loc pe 12 decembrie, insa, „pentru moment”, presedintele american, Donald Trump, nu a primit aceasta invitatie, a anuntat Presedintia franceza, citata de AFP.
Acest summit, pe care Franta il organizeaza cu ocazia implinirii a doi ani de la semnarea Acordului pentru clima de la Paris, va reuni 2.000 de participanti provenind din 100 de tari invitate si 800 de organizatii si reprezentanti publici si privati.
Anuntat de presedintele Emmanuel Macron in vara acestui an, summitul va avea loc la scurt timp dupa cea de-a 23-a conferinta ONU pentru modificari climatice, COP23, care se deruleaza in aceasta perioada, pana pe 17 noiembrie, la Bonn.
„Trebuie sa alcatuim un bilant al evolutiei noastre in raport cu angajamentele luate. Daca nu ne vom accelera eforturile, nu vom reusi sa atingem obiectivul de a limita cresterea (temperaturii) la 1,5 grade Celsius la sfarsitul acestui secol. Va trebui sa ne intensificam eforturile, sa facem un salt spre inainte”, a dezvaluit Palatul Elysee intr-un comunicat de presa.
„Pentru moment, presedintele Donald Trump nu a fost invitat”, intrucat au fost invitati sefii „statelor angajate in implementarea Acordului de la Paris 2015”, a adaugat Presedintia franceza, care va invita totusi la evenimentul din decembrie cativa reprezentanti ai Guvernului american.
Donald Trump a anuntat in iunie retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris. Retragerea americana va intra efectiv in vigoare abia in 2020.
Adoptat la sfarsitul anului 2015 si ratificat pana in prezent de 169 de tari, Acordul pentru clima semnat la Paris, un pact istoric, vizeaza limitarea incalzirii mondiale sub pragul de 2 grade Celsius, sau chiar 1,5 grade Celsius, in raport cu nivelul temperaturii globale inregistrat inainte de Revolutia industriala.
Insa anuntul referitor la retragerea americana a dat o grea lovitura unui proces complex, care impune statelor semnatare sa renunte la energiile fosile (carbune, petrol, gaze naturale) pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera.
In acest stadiu, angajamentele voluntare luate de statele semnatare ale Acordului de la Paris vor determina o crestere a temperaturii mondiale cu peste 3 grade Celsius. In ciuda progreselor inregistrate, precum stabilizarea emisiilor de CO2, decalajul dintre actiunile intreprinse si nevoile din acest domeniu este „catastrofal”, a prevenit ONU intr-un raport publicat saptamana trecuta, indemnand tarile semnatare sa isi intensifice eforturile.
Invitat sa se pronunte asupra utilitatii concrete a unui summit pentru clima suplimentar si a posibilitatii de se obtine rezultate intr-o singura zi, biroul de presa de la Palatul Elysee a transmis ca aceasta reuniune este „necesara si importanta” pentru intarirea mobilizarii internationale.
„Insa nu va fi un fel de ‘pledging conference’ (conferinta cu angajamente oficiale exprimate in cifre, n.r.)”, au avertizat reprezentantii Presedintiei franceze.
Autoritatile de la Paris spera „sa construiasca cu aceasta ocazie o serie de coalitii, pentru a se ajunge la acest summit cu rezultate concrete”, in special prin crearea unor parteneriate dinamice cu municipalitatile, fondurile de investitii si bancile de dezvoltare.