Capitala Indiei, New Delhi, s-a trezit, marti dimineata, invaluita intr-o atmosfera marcata de o calitate a aerului ”severa”, sub o patura de ceata groasa cauzata de nivelurile de poluare care au depasit cu mult standardele permise intr-unul dintre cele mai grave episoade de poluare, o problema care i-a adus reputatia sinistra de unul dintre cele mai poluate mega-orase din lume, informeaza AFP.
Inca de la trezire arterele largi ale orasului erau invaluite in gri, apartamentele aratau ca niste fumoare, iar micii comercianti stradali si-au legat cate o carpa pe fata, o metoda de protectie insa derizorie.
Situatii precum cea din New Delhi, o aglomerare urbana de aproximativ 20 de milioane de locuitori, aduc in discutie viabilitatea stilului de viata uman in astfel de zone intens populate, in special acum, cand amprenta omului pe planeta albastra se afla in centrul discutiilor la conferinta COP23 in desfasurare in Germania.
In timpul dupa-amiezii, moment in care concentratiile de particule in suspensie sunt mai mici, diferitele instrumente de masurare din New Delhi indicau niveluri periculoase de particule ultrafine (PM2,5), intre 300 si 650. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca acestea sa nu se depaseasca o medie zilnica de 25.
„Cand am plecat de acasa, am inceput sa tusesc, iar ochii au inceput sa ma usture. Este insuportabil pentru oameni”, a declarat pentru sursa citata Naresh Yadav, functionar bancar.
Nefiind constienti de poluare, multi locuitori din New Delhi au crezut ca aceasta ceata are origini naturale.
Alarmata, asociatia medicala indiana a declarat ca metropola se afla intr-o ”stare de urgenta de sanatate publica” si a facut apel la factorii de decizie sa reactioneze.
„Delhi a devenit insuportabil, mai ales pentru copii”, a reactionat si Vipin Malhotra, un om de afaceri din capitala.
Ca urmare a vizibilitatii reduse, o pista de pe aeroportul international urma sa fie inchisa. Autoritatile locale iar in calcul, de asemenea, inchiderea scolilor.
Previziunile meteorologice prevad o situatie identica pentru zilele urmatoare, mentioneaza AFP.
Episoadele de ”smog” sunt recurente toamna si iarna in New Delhi, metropola pe care OMS a clasificat-o in 2014 drept cea mai poluata din lume.
Vremea rece si absenta vantului retin in apropierea solului emisiile poluante provenind de la vehicule, fabrici si centrale, impiedicand disiparea acestora. Aceste particule in suspensie cresc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a cancerului pulmonar.
Cele mai mici particule (PM2,5), avand o marimea egala cu a treizecea parte din diametrul unul fir de par uman, traverseaza plamanii si se strecoara in sange si organism.
Poluarea este o problema de sanatate publica majora pentru India, un stat cu 1,25 miliarde de locuitori aflat in plina expansiune si cu nevoi imense de dezvoltare.
In 2015, contaminarea aerului, a apei si a solului a fost considerata responsabila pentru 2,5 milioane de decese in aceasta tara, cel mai grav bilant uman din lume, a estimat un studiu recent publicat in jurnalul ”The Lancet”.