REGIM TERMIC normal pentru aceasta perioada, PLOILE REVIN din 8-9 noiembrie

Regimul termic se va incadra, in general, in mediile normale ale perioadei la nivelul intregii tari, insa ploile vor fi din ce in ce mai prezente incepand din 8 noiembrie, in functie de regiune, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila in intervalul 6 – 19 noiembrie.

In Banat, pe intreg intervalul de prognoza, variatiile termice vor fi spre scadere usoara si treptata. Majoritatea valorilor ce urmeaza sa se inregistreze se vor situa peste cele climatologic specifice perioadei. In medie, temperaturile maxime vor cobori de la 16 grade, in primele doua zile, pana in jurul a 10 grade, pe parcursul celei de-a doua saptamani, iar minimele vor scadea de la 5 — 7 grade, in primele trei nopti, pana in jurul a doua grade Celsius, spre sfarsitul intervalului. Din 7 noiembrie isi vor face aparitia ploile, cu probabilitate mai mare de semnalare in perioada 9 — 17 noiembrie.

In Crisana, valorile termice, atat diurne, cat si nocturne, se vor situa peste cele normale ale perioadei. Temperaturile maxime, in scadere usoara pe parcursul primei saptamani si fara variatii importante dupa aceea, vor avea valori medii de la 15 grade, la inceput, pana la 9 — 10 grade la sfarsitul intervalului. Minimele nocturne, in crestere pana in 10 noiembrie si in scadere in ultimele zile, se vor incadra, in medie, intre doua si cinci grade Celsius. De la mijlocul primei saptamani vor fi ploi aproape in fiecare zi, temporar moderate si chiar mai insemnate cantitativ in perioada 8 — 16 noiembrie.

In Transilvania, temperatura aerului nu va avea variatii importante in primele trei zile din interval, apoi va fi in scadere usoara si treptata. In medie, maximele vor fi cuprinse intre 10 si 13 grade pe parcursul primei saptamani si intre 7 si 10 grade, in cea de-a doua. Temperaturile minime vor avea o crestere in prima saptamana, cand, ca medie regionala, se vor incadra intre un grad si patru grade Celsius, si o scadere in restul timpului, de la 3 grade la inceput, pana la—2 grade la sfarsitul intervalului. Toate valorile termice, atat cele maxime, cat si cele minime, ce urmeaza a se inregistra, vor fi, in general, mai ridicate decat in mod obisnuit in aceasta perioada. Incepand de la jumatatea primei saptamani vor fi ploi, aproape in fiecare zi, iar probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai mare in perioada 8 — 16 noiembrie, cand temporar vor fi moderate si chiar mai insemnate cantitativ.

In zona Maramuresului, in primele trei zile din intervalul de referinta, temperatura aerului nu se va modifica semnificativ, dupa care va scadea usor. In medie, in prima saptamana, vor fi valori maxime cuprinse intre 10 si 14 grade, iar in cea de-a doua intre 10 si 8 grade. Temperaturile minime vor creste pana in dimineata zilei de 10 noiembrie, apoi vor scadea, usor si treptat. In medie, pe regiune, acestea se vor incadra intre un grad si cinci grade Celsius, in prima parte a intervalului, iar ulterior intre zero si 4 grade, cu cele zero grade Celsius, in ultima noapte. Atat valorile diurne, cat si cele nocturne vor fi mai mari decat cele climatologic specifice acestei perioade din an. De la mijlocul primei saptamani, probabilitatea de ploaie va fi ridicata, iar in perioada 9 — 16 noiembrie ploile vor fi moderate si, temporar, mai insemnate cantitativ.

In Moldova, in prima saptamana din interval, in medie, maximele termice se vor incadra intre 9 si 12 grade, iar minimele intre 3 si 6 grade. Scaderea ce va avea loc pe parcursul celei de-a doua saptamani va conduce la un regim termic apropiat de normal. Temperaturile maxime se vor situa in jurul a 7 grade, iar cele minime vor fi in scadere de la 5 la zero grade. Incepand cu jumatatea acestei saptamani vor fi ploi aproape in fiecare zi, in general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de semnalare in perioadele 9 — 10 noiembrie si 13 — 17 noiembrie.

In Dobrogea, temperatura aerului nu va avea variatii semnificative pana in data de 14 noiembrie, apoi va scadea. In medie, vor fi maxime de 13 — 14 grade, dupa care se vor incadra intre 9 si 14 grade. De asemenea, vor fi posibile ploi, in fiecare zi, in general slabe, cu probabilitate mai mare de semnalare in perioadele 9 — 10 noiembrie si 12 — 17 noiembrie.

In Muntenia, in data de 9 noiembrie si dupa 14 noiembrie, temperaturile maxime vor inregistra o scadere, iar in restul timpului nu vor avea variatii importante. Temperaturile minime vor creste in primele trei nopti, apoi vor scadea. Regimul termic din prima saptamana, peste cel climatologic specific perioadei, va fi caracterizat de valori diurne cuprinse, in medie, intre 12 si 14 grade, respectiv nocturne intre 4 si 7 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, media termica regionala, apropiata de normal, va fi, la amiaza, intre 9 si 12 grade, iar la sfarsitul noptilor intre doua si patru grade Celsius. In perioada 8 — 16 noiembrie, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata.

In Oltenia, vremea va fi usor mai calda decat in mod obisnuit, chiar daca temperatura va fi, in general, in scadere. Media maximelor va fi de 13 — 14 grade la inceputul intervalului, iar spre sfarsitul acestuia se va situa in jurul a 8 — 9 grade. Minimele termice vor fi intre 4 si 7 grade, in prima saptamana, si intre doua si cinci grade Celsius, in cea de-a doua. In perioada 8 — 16 noiembrie, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata.

La munte, vremea va fi in racire treptata. Temperaturile maxime vor scadea de la valori in jurul a 5 grade pana spre doua-trei grade Celsius, iar cele minime vor fi in general negative si vor cobori spre—3 pana la—2 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va mai ridicata in intervalul 8 — 16 noiembrie.

Estimarile ANM sunt realizate pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *