Romania proceseaza, in prezent, prin compostare, 124.717 tone de deseuri organice pe an, din totalul capacitatii de procesare de 1,5 milioane de tone existenta la nivel national, releva datele Asociatiei Romane a Compostului (ARC), publicate recent cu ocazia unei conferinte de specialitate.
Potrivit sursei citate, din 2010 si pana la ora actuala, cantitatea de namol produsa de statiile de epurare a urcat de peste cinci ori, fiindin continua crestere „avand in vedere obligatiile Romaniei de a extinde infrastructura de epurare a apelor uzate”. In lipsa unei gestionari corecte a namolurilor astfel rezultate, Romania risca un infringement.
Statistica ARC arata ca Romania are capacitati instalate de compostare a deseurilor organice de 1.433.533 tone/an, din care sunt procesate numai 124.717 tone/an, echivalentul a 8,7% din capacitatea totala instalata.
De asemenea, 34,6% sunt instalatii nefinalizate,in constructie, iar restul de 54,9% reprezinta instalatii de compostare receptionate, dar care nu functioneaza.
Consiliul Europei a stabilit o serie de reguli stricte prin care fermierii pot utiliza namolurile provenite din statiile de epurare a apelor uzate orasenesti ca ingrasamant, pentru a preveni afectarea mediului si a sanatatii umane prin compromiterea calitatii solului sau a apelor subterane si de suprafata.
In Romania, aceste activitati sunt reglementate prin Ordinul nr. 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protectia mediului siin special a solurilor, cand se utilizeaza namolurile de epurarein agricultura.
Potrivit Asociatiei Romane a Compostului, membru al European Compost Network, Romania este o tarain care jumatate din populatie locuiestein zona rurala. Organizatia a realizat,in anul 2016, o instalatie pilot la Mioveni, un proiect implementatin parteneriat cu Primaria orasului Mioveni si cu operatorul Statiei de Epurare a localitatii — societatea comerciala Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni. ( Agerpres)