Romania a cerut CJUE sa scoata din infringement depozitul de deseuri industriale periculoase de la Tarnava

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a anuntat ca a fost facuta intampinarea la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a fi scos de pe lista de infringement depozitul de deseuri industriale periculoase de la Tarnava (judetul Sibiu), primul de acest fel din Romania care a fost inchis.

Este un eveniment extrem de important pentru Romania. Este primul depozit de deseuri industriale periculoase care s-a inchis si care era in procedura de infringement, procedura de infringement cu care suntem la Curtea Europeana de Justitie, dar pentru ca agentul economic si-a indeplinit toate obligatiile de mediu si, dupa cum bine ati vazut, a facut inchiderea conform legii in vigoare, din acest motiv am facut deja demersurile ca depozitul de la Tarnava sa fie scos de pe lista procedurii de infringement si inclusiv am facut apararea, intampinarea la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca acest depozit sa fie scos definitiv”, a declarat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, dupa ce a inspectat marti depozitul de la Tarnava.

Depozitul din comuna Tarnava din nordul judetului Sibiu a fost inchis in luna august, dupa ce a fost folosit mai bine de 20 de ani, avand deseuri industriale periculoase. Inchiderea depozitului a costat 300.000 de euro, fiind un depozit de capacitate mica, 100.000 de tone. Zona acestui depozit si va fi monitorizata timp de 20 de ani, perioada in care se vor face analize ale solului si ale panzei freatice, potrivit reprezentantului societatii care s-a ocupat de inchiderea acestui depozit

In data de 27 aprilie 2017, Comisia Europeana (CE) a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru neindeplinirea obligatiei de a revizui si adopta planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri, in conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) si ale economiei circulare.

Garda Nationala de Mediu (GNM) anunta in 12 septembrie, intr-un comunicat transmis Agerpres, ca un numar de 10 depozite municipale de deseuri si alte doua depozite industriale au fost inchise sau ecologizate, dintr-un total de 68 de puncte aflate pe lista pentru care Romania se afla in procedura de infringement.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *