Ministrul Mediului spera sa mai fie inchise 5 din cele 49 de depozite industriale pana la sfarsitul anului

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, spera ca pana la sfarsitul anului sa mai fie inchise 5 din cele 49 de depozite industriale periculoase si nepericuloase pentru care Romania este in procedura de infringement.

„Mai sunt la ora asta inca 49 de depozite industriale periculoase si nepericuloase pentru care suntem in procedura de infringement si care urmeaza sa fie inchise. Sunt in anumite stadii, dar niciunul nu a atins inca performanta de cel putin 90%, ca sa ne gandim ca intr-un timp foarte scurt ele vor fi inchise”, a declarat ministrul Mediului marti, in timpul vizitei la depozitul de la Tarnava.

Intrebata cate depozite vor mai fi inchise pana la finalul anului, Gratiela Gavrilescu a raspuns: „Noi, daca mai reusim sa inchidem inca trei, patru, cinci depozite, zic ca ne bucuram”.

Una dintre problemele cu care se confrunta statul in cazul acestor depozite industriale care trebuie inchise este faptul ca ele apartin unor companii care sunt in insolventa sau in faliment. Tocmai de aceea, ministrul Mediului propune sa fie schimbata legea, astfel incat statul sa preia terenurile pe care se afla depozitele apartinandu-le acestor societati.

„Multe dintre companiile respective sunt in procedura de insolventa sau chiar de faliment, dar acolo unde nu avem situatia aceasta, incercam sa ajutam operatorii pe cat este posibil. In paralel, demaram si o initiativa legislativa astfel incat pentru societatile care sunt in insolventa sau in faliment, mai ales pentru cele care sunt in faliment, daca nu exista posibilitatea de inchidere, atunci statul sa preia aceste depozite, terenurile sa fie in proprietatea statului. Statul le inchide prin banii de la Administratia Fondului de Mediu si pe urma tot statul este cel care le va folosi pentru populatie”, a spus ministrul Mediului.

Daca depozitele nu vor fi inchise si Romania va pierde procesul la Curtea Europeana de Justitie, atunci ar trebui achitate penalitati zilnice cuprinse intre 2.000 si 110.000 de euro, potrivit ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu. In prezent, Romania incearca sa dovedeasca faptul ca este constienta de importanta inchiderii acestor depozite.

„Pana atunci noi incercam sa ne aparam, incercam sa demonstram ca suntem constienti ca, uitati, inchidem astfel de depozite, astfel incat sa obtinem perioade de gratie, pentru ca sa inchidem cat mai multe depozite, fie ca sunt municipale, fie ca sunt industriale si in acelasi timp sunt la ora asta inca 29 de depozite care sunt sistate ca activitate, ele urmeaza procedura de inchidere. Noi o sa modificam si aici legislatia in sensul ca fiecare agentie de protectia mediului sa aiba obligatia ca in momentul in care i se emite autorizatia de mediu, sa i se emita dupa ce primeste proiectul de inchidere a depozitului si dupa ce este constituit contul de inchidere, cont care trebuie sa fie alimentat de catre persoana juridica respectiva, astfel incat sa nu mai fim in situatii in care statul sa plateasca pentru unii care nu isi fac treaba”, a subliniat ministrul Mediului.

Gavrilescu a inspectat depozitul de deseuri industriale periculoase de la Tarnava, care este primul din Romania de acest fel care a fost inchis. Ministerul Mediului a facut intampinarea la Curtea Europeana de Justitie ca sa fie scos de pe lista de infringement depozitul de la Tarnava.

Depozitul din comuna Tarnava din nordul judetului Sibiu a fost inchis in luna august, dupa ce a fost folosit mai bine de 20 de ani, avand deseuri industriale periculoase. Inchiderea depozitului a costat 300.000 de euro, fiind un depozit de capacitate mica, 100.000 de tone. Zona acestui depozit si va fi monitorizata timp de 20 de ani, perioada in care se vor face analize ale solului si ale panzei freatice, potrivit reprezentantului societatii care s-a ocupat de inchiderea acestui depozit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *