Pregătiri pentru deschiderea sezonumui turistic în Tunisia

De la începutul lunii martie 2020 și încã de la apariţia celui de-al cincilea caz, Tunisia a sporit măsurile de protecție împotriva răspândirii COVID 19.

După suspendarea inițială a trecerilor maritime din nordul Italiei, autoritățile tunisiene au anunțat suspendarea temporară a tuturor curselor maritime cu Italia, dar și limitarea trecerilor cu Franța, înregistrând o singură călătorie săptămânală, din Marsilia. De asemenea, evenimentele culturale au fost amânate, iar cursurile în toate școlile și universitățile au fost suspendate începând cu 12 martie.

La 13 martie, a fost fãcutã trecerea la nivelul 2 al stãrii prin închiderea obligatorie a cafenelelor, a restaurantelor și a discotecilor începând cu orele 16.00, prin suspendarea rugăciunilor colective și anularea congreselor și a evenimentelor culturale. Competițiile sportive au fost organizate în spatele ușilor închise. Frontierele maritime au fost închise și conexiunile aeriene cu Italia întrerupte și limitate cu Franța, Egipt, Spania, Regatul Unit și Germania. În plus, oricine intră pe teritoriu trebuie să se izoleze timp de paisprezece zile.

Începând cu 18 martie a.c. au fost luate măsuri suplimentare, cum ar fi închiderea frontierelor terestre și aeriene, interzicerea reuniunilor, închiderea soukurilor (pieţelor) și a hamamurilor și instituirea unui program scurt de lucru. Starea de urgenţã a fost decretatã începând cu data de 18 martie 2020, prin limitarea ieşirilor în intervalul orar 18:00 – 06:00, pe întreg teritoriul Tunisiei. Izolarea totală cât și interzicerea tuturor deplasărilor cãtre alte oraşe a fost impusã. Un robot specializat a fost utilizat pe strãzi pentru a supravegha respectarea mãsurilor impuse cetãţenilor.

Doar 1.5 milioane de Tunisieni, din 12 milioane de Tunisieni, au lucrat în această perioadă pentru a asigura continuitatea administrației publice și a sectoarelor vitale.

MASURI DE DEZIZOLARE INCEPAND CU 4 MAI 2020

Începând cu data de 04 mai 2020, Tunisia a început primele trei faze ale deconfinării treptate decretate de Guvern, care intenționează să reînceapă, gradual, economia în perioada 04 mai – 14 iunie 2020, în funcție de evoluția pandemiei în țară. Președintele Kaïs Saïed a decretat la 13 mai a.c., ușurarea mãsurilor, trecând de la orarul iniţial 18:00 – 06:00 la 22:00 – 5:00. Această strategie va fi reevaluată în săptămânile următoare, pe baza rezultatelor înregistrate pe teren. În plus, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu deficiențe imunitare sau boli cronice, femeile însărcinate și copiii sub 15 de ani sunt în continuare supuse măsurilor de izolare.

În sectoarele vizate de recuperare, fie că sunt totale sau parțiale, întreprinderile trebuie să respecte mai multe obligații:

• aderarea la protocolul privind securitatea sanitară: purtarea măștii obligatorii, spălarea mâinilor și distanțarea fizică, în special;

• desemnarea unui Responsabil de referinta COVID-19 responsabil cu asigurarea respectãrii acestor mãsuri în fiecare companie

• dezinfectarea completã a localurilor înainte de reluarea activitãţii

• organizarea transportului angajaților în conformitate cu protocolul de sănătate.

PREGĂTIREA UNUI PROTOCOL PRIVIND SĂNĂTATEA

În cadrul pregătirilor pentru reluarea activității turistice în Tunisia, după pandemia Covid-19, care a afectat lumea, Oficiul Național pentru Turism din Tunisia a elaborat un manual de proceduri sanitare intitulat „Protocolul privind sănătatea pentru turismul tunisian anti-Covid-19” (PSTT anti-Covid-19). Acest manual se concentrează în principal pe respectarea normelor de sănătate și siguranță pe parcursul călătoriei turiştilor de la primirea lor la punctele de trecere a frontierei până la plecarea lor, precum și a personalului unităților turistice. Metoda adoptată pentru elaborarea acestor instrucțiuni și reguli de igienă se bazează pe o analiză a riscurilor, utilizând metoda de 5 M (Materie, Material, Mediu, Mână de lucru, Metodă) de-a lungul lanțului turistic al călătoriei clientului.

Principalele obiective ale PSTT anti-Covid-19 sunt:

• controlarea răspândirii acestei pandemii în unitățile turistice;

• asigură siguranței personalului unităților turistice și a clienților;

• restabilirea încrederii rețelelor de vânzări și a operatorilor de turism cât mai curând posibil.

• asigurarea unui produs sănătos din punct de vedere al securitãţii sanitare.

În plus, acest document rămâne disponibil și va avea posibilitatea de a include noi informații, recomandări și alte dispoziții, în funcție de evoluția posibilă a răspândirii pandemiei.

Acest document a fost revizuit și validat de Institutul de Sănătate și Siguranță în Muncă (ISSM). Pentru a-l descărca, puteți face clic pe următoarea legătură:  http://www.tourisme.gov.tn/services/actualites/article/protocole-sanitaire-pour-le-tourisme-tunisien-anti-covid-19.html?fbclid=IwAR0xihLyoCiIqRCl6gWMEIymUoIplv9_Te_BKvPKn04Qv-HAQA4cDJV1CJg

Este de precizat cã spaţiul aerian Tunisian va fi deschis oficial în data de 27 iunie 2020.

Articol scris de Excelenţa Sa Doamna Raja Jhinaoui Ben AliAmbasador Extraordinar şi Plepotenţiar al Republicii Tunisiene în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *