Politicile de mediu trebuie sa fie trans-sectoriale, necesare pentru noi toti, atunci cand vorbim despre eficienta energetica, a declarat intr-o conferinta de specialitate, ministrul Energiei, Toma Petcu.
„Eu nu sunt conducator auto si am la bord peste doua milioane de kilometri in calitate de ‘co-pilot’. Nu sunt un co-pilot in adevaratul sens al cuvantului, sunt un parlamentar caruia ii place foarte mult sa mearga cu masina. Mersul cu masina inseamna pentru mine relaxare si ma scoate putin din cotidian. Vreau sa-mi exprim aprecierea pentru programele derulate de Ministerul Mediului – Rabla Clasic si Rabla Plus. Rabla Plus a inregistrat in mandatul acestui Guvern un record absolut, prin introducerea a 500 de masini electrice pe soselele din Romania. Asta inseamna ca un program lansat de cateva luni a reusit sa dubleze numarul autovehiculelor electrice din Romania. Cred ca deja putem vorbi despre impulsionarea reala a soferilor spre acest tip de transport, chiar catre orasele inteligente si eficienta energetica. Eficienta energetica nu se refera doar la eficienta energetica din sistemele de productie si de furnizare a energiei termice, ci si la tipul de combustibil pe care il folosim la ora actuala, in special in marile orase, din ce in ce mai aglomerate. Cand vorbim despre masinile electrice, vorbim mai ales in contextul unor politici de mediu necesare pentru noi toti. O politica de mediu nu poate fi eficienta daca nu este gandita trans-sectorial. Va asigur ca aceasta componenta de mediu se regaseste in politicile Ministerului Energiei”, a afirmat Petcu.
Potrivit ministrului Energiei, Romania se afla printre putinele tari din Uniunea Europeana care a atins tinta stabilita de Comisia Europeana pe pachetul „Clima-Energie 2020”, cu un procentaj de 27%.
„Romania si-a atins cea mai importanta tinta stabilita la nivelul Comisiei Europene pentru 2020 pe pachetul Clima-Energie. Avem, la ora actuala, mai mult de 24% din productia de energie in consum care provine din resurse regenerabile. Romania are undeva la 27% si suntem una dintre putinele tari care si-au atins tinta de 24% inainte de termen si acest lucru a fost apreciat de Comisia Europeana. Avand in vedere ca Romania are un astfel de procent ridicat de energie electrica din surse regenerabile, consideram ca masinile electrice sunt o solutie ideala in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. Suntem in discutii cu Administratia Fondului pentru Mediu pe doua axe diferite, in care am convenit sa colaboram chiar in anul urmator: Pe de o parte, Ministerul Energiei isi doreste sa contribuie la gestionarea programului de infrastructura verde. In acest program sa reusim sa construim in Romania puncte de incarcare pentru masini electrice. Este important sa tinem pasul cu achizitia de masini electrice” a mai adaugat ministrul.