Incendiile de padure din Brazilia si Indonezia au contribuit la o scadere record a suprafetei mondiale acoperite cu copaci in 2016, ce reprezinta o suprafata echivalenta cu aceea a Noii Zeelande, au anuntat reprezentantii unei retele independente de monitorizare a padurilor, informeaza Reuters.
Incalzirea globala, provocata de catre om, creste riscul de producere a unor incendii prin declansarea unor valuri de caldura extrema si a secetei in anumite regiuni, se afirma in acelasi raport.
In acest an, California si Portugalia se numara printre zonele de pe Terra care au fost afectate de incendii ce au facut si victime omenesti.
Pe plan mondial, scaderea suprafatei globale acoperite cu copaci s-a accentuat. Fenomenul a crescut cu 51 de procente in 2016 fata de 2015, marcand o crestere cu 29,7 milioane de hectare, potrivit datelor transmise de Universitatea Maryland si analizate de Global Forest Watch (GFW).
Cifra reprezinta un nou record in istoria inregistrarilor detinute de GFW incepand din 2000 si contrasteaza cu unele dintre masuratorile facute din satelit ce indicau o scadere a ritmului despaduririlor de pe Terra pentru a face loc fermelor, oraselor si drumurilor.
„Am asistat la un varf dramatic in 2016”, a declarat Mikaela Weisse, analist-cercetator la organizatia americana World Resources Institute, care coordoneaza GFW. „Se pare ca are legatura cu incendiile de padure din tari precum Brazilia, Indonezia si Portugalia”.
GFW masoara scaderea suprafetei acoperite cu copaci si nu estimeaza schimbarile nete la nivelul padurilor de care se tine cont in cazul programelor de replantare si reimpadurire. Intr-o padure bine administrata, de exemplu, cresterea unor copaci tineri va fi suficienta pentru a balansa pierderile suferite prin taierile de copaci.
In schimb, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul ONU, folosind metode diferite de calcul, afirma ca rata globala neta a despaduririlor a scazut cu peste 50 de procente in ultimii 25 de ani. O analiza realizata de ONU in 2015 a anuntat ca omenirea a pierdut paduri totalizand 129 de milioane de hectare incepand din 1990, echivaland cu suprafata Africii de Sud.
GFW afirma ca regiunea amazoniana din Brazilia a pierdut 3,7 milioane de hectare de copaci in 2016 — o crestere de aproape trei ori fata de suprafata afectata de despaduriri in 2015.
Afirmatia contrasteaza cu datele oficiale braziliene, ce arata ca despaduririle din Amazonia au scazut cu 16% in ultimul an (iulie 2016 — iulie 2017) in comparatie cu 12 luni in urma. Brazilia afirma ca aceasta este prima scadere din ultimii trei ani.
Mikaela Weisse a explicat ca datele GFW, spre deosebire de informatiile oficiale guvernamentale, detecteaza adeseori scaderi la scara mai mica in ceea ce priveste diminuarea suprafetelor acoperite cu copaci, inclusiv in straturile de vegetatie de sub coronamentul arborilor. Datele oficiale braziliene capteaza mai bine defrisarile unor mase lemnoase mai compacte. GFW a spus, de asemenea, ca Indonezia a pierdut aproape 1 milion de hectare de paduri in 2016. Fenomenul reprezinta, probabil, rezultatul intarziat al unui sezon 2015 marcat de incendii severe.