Toate vietuitoarele acvatice vor fi afectate ca urmare a cresterii nivelului de aciditate al oceanelor cauzat de emisiile de dioxid de carbon produse de societatea moderna, conform unui important raport international, citat de BBC.
Studiul, realizat timp de opt ani de o echipa formata din peste 250 de oameni de stiinta, a descoperit ca cele mai afectate de acidificarea oceanelor vor fi vietuitoarele marine aflate în primele stadii de viata.
Astfel, numarul puietilor de cod care vor atinge varsta adulta ar putea ajunge la aproximativ o patrime sau chiar o doisprezecime din cifra actuala, sugereaza oamenii de stiinta. Concluzia a fost formulata in urma proiectului BIOACID, condus din Germania. O brosura care rezuma efectele principale ale acestui fenomen urmeaza sa fie prezentata negociatorilor din domeniul schimbarilor climatice in cadrul intalnirii anuale de profil, care va avea loc in acest an in luna noiembrie, la Bonn.
Autorii raportului ”Efectele biologice ale acidificarii oceanelor” sustin ca unele dintre vietuitoare ar putea beneficia in mod direct de pe urma schimbarilor chimice, insa indirect chiar si acestea pot suferi efecte adverse cauzate de modificarile survenite pe parcursul lantului trofic.
In plus, conform cercetarii, schimbarile provocate de acidificare vor fi sporite de schimbarile climatice, poluare, dezvoltarea regiunilor de coasta, pescuitul excesiv si utilizarea fertilizantilor in agricultura.
Procesul de acidificare a oceanelor are loc în urma dizolvarii dioxidului de carbon provenit din arderea combustibililor fosili, ce contribuie la productia de acid carbonic si la scaderea pH-ului apei.
De la inceputul Revolutiei Industriale, media pH-ului apei oceanelor lumii a scazut de la 8,2 la 8,1. Aceasta a determinat o crestere cu circa 26% a aciditatii apei.
”Acidificarea afecteaza vietuitoarele marine din toate grupele, desi la niveluri diferite”, a declarat pentru sursa citata profesorul Ulf Riebesell de la Centrul pentru Cercetare Oceanica GEOMAR Helmholtz din Kiel, autorul principal al studiului.
”Coralii din apele calde sunt in general mai sensibili decat cei din apele reci. Scoicile si melcii sunt mult mai fragili in comparatie cu crustaceele. In plus, am descoperit ca organismele aflate in primele etape de evolutie (vietuitoarele — n.r.) sunt mult mai afectate decat cele adulte. Insa, chiar daca un organism nu sufera în mod direct ca urmare a acidificarii, ar putea fi afectat indirect de schimbarile din habitatul sau ori din lantul trofic. In final, aceste modificari vor afecta majoritatea serviciilor pe care ni le ofera oceanul”, a explicat Ulf Riebesell.
Incepand din 2009, cercetatorii care colaboreaza la programul BIOACID au studiat modul in care vietuitoarele marine aflate in diverse stadii de dezvoltare sunt afectate de acidificare, dar si impactul acestor reactii in cadrul lantului trofic. De asemenea, specialistii au incercat sa afle daca aceste provocari pot fi atenuate prin procesul de adaptare evolutiva.
O parte din studii a fost realizata in laborator, insa alte cercetari au fost efectuate in Marea Nordului, in Marea Baltica, în Oceanul Arctic si in Papua Noua Guinee.
O sinteza a peste 350 de lucrari publicate avand ca tema efectele acidificarii oceanelor — care va fi prezentata delegatilor prezenti la summitul international de luna viitoare — dezvaluie ca aproape jumatate din speciile de vietuitoare marine testate au reactionat negativ la cresterea moderata a concentratiei de CO2 din apa marilor, fenomen care are loc in prezent, precizeaza sursa citata.