Mai putin de 50% din reziduurile provenite de pe urma constructiilor si demolarilor sunt reciclate in Europa, a afirmat secretarul general al Federatiei Internationale de Reciclare (FIR), Geert Cupers, in cadrul unei conferinte de profil.
„In Europa, in fiecare an se produc sute de mii de tone de deseuri in urma constructiilor si demolarilor. Se vorbeste aici ca doar 50% din aceste reziduuri sunt reciclate, dar sunt mult mai putine, aceasta este doar estimarea Comisiei Europene, dar noi stim ca nu este adevarat, nu se ajunge la 50%, ci mai putin. Ce este mai important este sa imbunatatim aceasta situatie. Am fost in majoritatea tarilor din Europa, vorbind despre reciclare si problema dorintei autoritatilor de a incepe procesul de reciclare, aceea este problema in sine, nu increderea in calitate”, a afirmat secretarul general FIR.
El a aratat, pe de alta parte, ca practicile de constructii si demolari trebuie regandite, iar Comisia are in vedere realizarea unui audit inaintea demolarii.
„Nu vorbim doar despre reciclare, dar si despre eficienta energetica, despre practicile de constructii si demolari, care trebuie regandite, iar Comisia se preocupa de un audit inaintea demolarii, de aproximativ doi ani. Acest audit trebuie facut pre-demolare si abia dupa aceea se poate vorbi de reciclare. Planul de actiuni privind economia circulara a devenit din ce in ce mai important, iar constructia si demolarea, unul din elementele prioritare. Vorbim despre diferite politici pe care Comisia le dezvolta, diferite politici, cele mai importante, vorbim despre pachetul de economie circulara, vorbim despre sustenabilitatea cladirilor, despre durabilitate, reciclabilitatea componentelor, vorbim despre intregul pachet de masuri pregatit de Comisie, dar si promovarea celor mai bune practici in domeniul reciclarii deseurilor in urma constructiilor si demolarilor. Trebuie sa ajutam statele membre sa dezvolte acest proces de reciclare”, a mai spus Cuperus.
De asemenea, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu, a precizat ca in Romania cercetarea privind reciclarea deseurilor din constructii este „ignorata”.
„Incepand din aprilie 2017 avem un plan national pentru gestionarea deseurilor. Produsele pentru constructii au o caracteristica, mai ales cele care sunt produse in masa, cimentul, caramizile, produse in milioane de exemplare. Ele trebuie sa aiba constanta performantelor lor pe intreg principiul de fabricatie. In momentul in care vin si aduc deseuri de la doua cladiri diferite, unde s-au folosit doua tipuri de betoane, deodata dezechilibreaza produsul si trebuie sa fiu foarte atent la recalibrarea lui in termen. De asemenea exista probleme privind partea chimica a acestor deseuri in constructii si sa va dau un exemplu: Un producator de corpuri sanitare, pentru a face aceste WC-uri, le toarna intr-o matrita de ipsos. In momentul in care le-a turnat in acea matrita de ipsos si face o glazurare primara, dupa arderea lor, acel ipsos e clar ca se arunca si poate ar fi putut sa fie reciclat. Producatorii de ciment nu au agreat aceasta idee, deoarece ipsosul era contaminat cu substantele de la glazura si atunci erau nevoiti sa faca niste analize suplimentare si raportat la cantitatile care le oferea producatorul respectiv, nu meritau, deci este cazul sa fim foarte concreti pe ce facem si sa o luam pas cu pas”, a mai spus Claudiu Georgescu, presedintele APCMR.