Reprezentanti ai Guvernului Romaniei, europarlamentari, diplomati, experti romani si europeni in agricultura au dezbatut, , la Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” Bucuresti, rolul si impactul pesticidelor in agricultura.
In cadrul celor patru sesiuni de dezbateri, specialistii in domeniu au discutat despre viitorul agriculturii in Romania, rolul si impactul industriei de protectie a plantelor in viitorul agriculturii si tendintele privind utilizarea produselor de protectie a plantelor in Romania.
Cu prilejul acestui eveniment, au fost prezentate rezultatele preliminare ale studiului „Evaluarea impactului socio-economic al interzicerii utilizarii unor substante active asupra agriculturii Romaniei” (Cumulative Impact Assesement of plant protection products on Romanian Agriculture) – parte integranta a cercetarii europene pe acest subiect prin care industria de protectie a plantelor din Romania doreste sa aduca in atentia consumatorilor si autoritatilor posibilele efecte ale interzicerii sau restrictionarii utilizarii a aproximativ 75 de substante active folosite in produse de protectie a plantelor, aflate astazi pe piata.
Studiul a fost realizat cu ajutorul expertilor romani si sub coordonarea AIPROM, pe sapte culturi cheie pentru agricultura romaneasca: porumb, grau, rapita, struguri, mere, cartofi si tomate. Datele furnizate au fost analizate si corelate cu ajutorul companiei de consultanta Steward Redqueen.
Potrivit rezultatelor partiale, fara cele aproximativ 75 de substante active din produsele de protectie a plantelor, costurile de productie/tona ar creste cu: 80% la grau, 131% la struguri, 45% la tomate, 153% la mere, 47% la rapita, 36% la cartofi si 121% la porumb.
Studiul mai arata ca, la fiecare tona/hectar, productia ar scadea cu 33% la grau, 50% la porumb, 50% la rapita, 20% la cartofi, 40% la struguri, 55% la tomate si 17% la mere.
Instabilitatea locurilor de munca ale celor angajati in producerea de grau, porumb, rapita si struguri constituie un alt impact major, in cazul in care cele aproximativ 75 de substante active ar fi interzise.
Presedintele AIPROM, Pascal CASSECUELLE, si-a exprimat sustinerea fata de industria de produse de protectie a plantelor si a reconfirmat importanta folosirii pesticidelor in agricultura: „Produsele de protectie a plantelor reprezinta o contributie nepretuita pentru competitivitatea si sustenabilitatea fermierilor romani. Agricultura romaneasca are nevoie de fermieri competitivi si de practici agricole durabile pentru a-si exprima intregul potential si a putea raspunde nevoilor agriculturii de astazi.”
In cadrul conferintei, AIPROM a lansat si un film de promovare al campaniei #CuSauFara #pesticide care prezinta viziunea unui fermier roman legata de utilizarea pesticidelor.
Evenimentul „O perspectiva echilibrata asupra rolului si impactului pesticidelor in agricultura” face parte din campania #CuSauFara #pesticide, desfasurata de AIPROM in 2017.