Arboretele de pe saraturi si Lacul Ursu din Sovata, comori naturale unice in Europa

In prelungirea Lacului Ursu din Sovata, locul cu cel mai pronuntat efect de heliotermie de pe planeta, se afla un loc unic in Europa, dar si in lume, denumit Arboretele de pe saraturi, un munte de sare pe care a crescut vegetatie, inclusiv arbori.

Specialistii spun ca un loc oarecum asemanator ar exista la Marea Moarta, dar ca langa acel lac vegetatia este inexistenta, iar zona este pustie, ceea ce face ca arboretele de pe saraturi de la Sovata sa fie singurul munte de sare acoperit de o vegetatie abundenta.

Pe baza unor cercetari efectuate de Jozsa Andras s-a stabilit ca atat Lacul Ursu, care este cel mai frecventat loc de catre turistii care viziteaza Statiunea Balneoclimaterica Sovata, cat si zona lacului, detin trei recorduri mondiale. Astfel, un prim record mondial consta in faptul ca Ursu este lacul helioterm cel mai mare si mai cald din lume, al doilea record ar fi ca este singurul lac cu apa sarata inconjurat de un munte de sare cu o vegetatie bogata, datorita solului vulcanic care s-a depus in timp, iar al treilea record mondial — Lacul Ursu este singurul lac natural din lume a carui data de nastere se cunoaste cu o precizie de un minut.

Jozsa Andras sustine ca Lacul Ursu s-a format in 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei pasuni pe care curgeau doua paraiase, care dispareau intr-o gaura sapata in muntele de sare. 

Potrivit istoricului, in 27 mai 1875, ora 11,00, in urma unei ploi torentiale apele au antrenat fanul si resturile vegetale de pe pasune si au obturat gaura din muntele de sare, iar in acest fel s-a ajuns la un lac cu o adancime de circa 3.000 de metri.

Dupa formarea Lacului Ursu din Sovata, in anul 1875, in zona s-a dus vestea ca aceasta apa tamaduieste diferite boli de tip reumatismal, iar dupa mai bine de o jumatate de secol aici a fost infiintata prima baza de tratament.

                                       

Incepand din 1928, in Sovata exista baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat in aceasta zona, a urmat apoi de baza de tratament de la Lacul Negru, in 1933, iar in 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.

Lacul Ursu este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apa sarata existente in statiunea Sovata — Alunis, Rosu ,Verde, Negru si Mierlei — si si-a primit denumirea datorita formei sale, care seamnana cu o blana de urs desfasurata.

Fenomenul de heliotermie face ca Lacul Ursu sa fie cel mai important din Sovata, dar nu numai in Sovata, ci la nivelul Europei si chiar al globului, fiind un fenomen unicat.

Directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos, spune ca sunt foarte putine lacuri care prezinta acest fenomen de heliotermie, Lacul Ursu fiind cel care are cel mai pronuntat efect. Fenomenul de heliotermie a fost cercetat, studiat intens de Institutul National de Balneologie, care a constatat ca la sfarsitul perioadei lui de incalzire, insemnand pe la mijlocul sau sfarsitul lunii iunie, temperatura apei la adancimea de 1,5 metri, acolo unde este termoclima lacului, poate sa ajunga la 50 de grade Celsius.

Dupa deschiderea sezonului de balneatie, la sfarsitul lunii iunie, starturile din lac se omogenizeaza, apa ajunge la 33-34 grade, iar apoi urmeaza incontinuu sa se raceasca, mai ales din luna august, cand incep noptile racoroase. 

Pentru conservarea caldurii lacului, scaldatul este permis doar in anumite perioade ale zilei, dar niciodata inainte de ora 10,00, si numai intr-o anumita portiune a lacului. Lacul nu poate fi utilizat pentru scaldare dupa ora 18,00, iar intre ora 13,00 si 15,00, zilnic, se pastreaza o pauza de imbaiere datorita faptului ca la orele respective expunerea razelor soarelui asupra luciului de apa este maxima. In aceste doua ore apa se improspateaza, in sensul ca din zona nefolosita a lacului vin curentii care aduc in permanenta apa proaspata, neutilizata.

Procedurile de tratament pe care Institutul National de Balneologie le recomanda la Sovata vizeaza tratamentul pentru reumatologie, pentru afectiuni ginecologice, cu rezultate deosebit de bune pentru combaterea sterilitatii la femei.

Pentru a pune in valoare unicitatea zonei, Primaria Sovata a implementat un proiect cu finantare europeana de peste un milion de euro, „Drumul Sarii Sovata — Reabilitare si extindere infrastructura de vizitare a rezervatiei naturale Lacul Ursu si Arboretele de pe saraturi”, care da posibilitatea turistilor sa viziteze zona, dar in acelasi timp sa o protejeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *