Al Gore, fost vicepresedinte american si laureat al premiului Nobel pentru pace, a declarat la conferinta pentru clima organizata de ONU (COP23) in orasul german Bonn ca are motive de speranta, deoarece compatriotii lui din Statele Unite sunt ferm angajati in combaterea modificarilor climatice, desi actuala administratie de la Washington a amenintat cu retragerea din Acordul de la Paris, informeaza DPA.
„Pot sa va spun ca tara mea, in ansamblul ei, merge inainte”, a declarat Al Gore dupa prezentarea in cadrul COP23 a noului film al sau despre incalzirea globala. „Vom castiga aceasta lupta”, a adaugat fostul vicepresedinte american.
Germania este coorganizator al conferintei COP23, alaturi de Fiji, un mic stat insular din Oceanul Pacific. Evenimentul a atras aproximativ 25.000 de participanti din lumea intreaga, care discuta despre implementarea normelor stipulate in istoricul Acord pentru clima de la Paris, semnat in decembrie 2015, cu obiectivul conceperii unui plan de actiune global care sa permita reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Dupa proiectia documentarului „An Inconvenient Sequel — Truth to Power”, Al Gore a participat la o runda de discutii cu Jochen Flasbarth, secretar de stat in Ministerul Mediului din Germania.
Al Gore a fost scenarist si narator al documentarului „An Inconvenient Truth”, un film ce prezinta efectele devastatoare pe care incalzirea globala le are asupra mediului inconjurator. Acel film a castigat doua premii Oscar in anul 2007.
„Lumea noastra se afla in primele stadii ale unei revolutii a sustenabilitatii, ce are dimensiunea si magnitudinea Revolutiei Industriale, dar are si viteza revolutiei digitale”, a mai spus Al Gore.
Toate marile miscari de reformare s-au confruntat cu o rezistenta masiva, a adaugat Al Gore. „Insa sunt optimist”, a mai spus el.
Jochen Flasbarth a dezvaluit vineri ca au fost deja obtinute mai multe progrese „concrete” in cadrul negocierilor purtate la Bonn.
Presedintele american Donald Trump si-a anuntat in luna iunie intentia de a retrage Statele Unite din Acordul pentru clima de la Paris, daca „nu vor fi operate modificari majore” in cadrul acelui pact istoric.
Intr-o tentativa de a diminua impactul generat de decizia anuntata de Donald Trump, magnatul Michael Bloomberg, fost primar al orasului New York, a anuntat joi ca va face o donatie de 50 de milioane de dolari pentru a incuraja UE sa renunte treptat la dependenta sa energetica fata de industria carbunelui.
Siria, singura cealalta tara din lume care nu face parte din Acordul de la Paris, a anuntat marti ca va semna acest document, insa decizia ei este considerata o masura mai degraba simbolica, din cauza razboiului civil din acest stat.
In pofida atmosferei optimiste de la Bonn, conferinta COP23 nu a fost lipsita de controverse. Joi, Fiji si Banca Mondiala au dat publicitatii un raport comun ce a subliniat situatia dificila in care se afla aceasta tara insulara, a raportat cotidianul britanic The Guardian.
Un studiu recent afirma ca Fiji va trebui sa isi cheltuiasca intregul PIB in urmatorii 10 ani pentru a contracara cresterea nivelului marilor si oceanelor. Ca urmare, Fiji a indemnat comunitatea internationala sa adopte o atitudine globala mai ambitioasa pentru a ingradi efectele negative ale modificarilor climatice.
Protestatari ecologisti s-au folosit de acest eveniment pentru a-si transmite mesajele. Luni, militantii din organizatia Arche Nova au aruncat un glob urias in apele fluviului Elba, care trece prin Bonn, pentru a atrage atentia asupra impactului avut de schimbarile climatice.
Sambata, la jumatatea conferintei COP23, Michael Bloomberg si Jerry Brown — guvernatorul statului California — vor fi coprezentatori ai unui raport despre modul in care orasele, statele si companiile din Statele Unite pot sa accelereze activismul in domeniul climei.
Mai multi sefi de state, inclusiv cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron, vor participa saptamana viitoare la evenimentele organizate in cadrul COP23. Conferinta se va incheia pe 17 noiembrie.