15.000 de traderi din cele mai mari bănci ale lumii se antrenează folosind tehnologie românească

O idee de business născută la o școală de vară pe teme de investiții la Sibiu, s-a transformat în cel mai folosit simulator de trading pentru băncile din marile centre financiare.

Florin Cioacă, pe atunci trader la una dintre cele mai mari bănci din România a susținut un curs de trading în cadrul căruia i-a venit ideea de a organiza un joc care să le dea participanților ocazia să trăiască o parte din experiența lui ca trader. Cei 40 de participanți, studenți la finanțe din toată lumea, au apreciat foarte mult jocul și l-au încurajat pe Florin să dezvolte o versiune electronică a lui, astfel încât ei, dar și colegi de-ai lor, să se poată juca în continuare și, în felul acesta, să învețe într-un mod realist despre provocările unei cariere de trader interbancar.

Florin și colegii lui au luat decizia să construiască un joc online de trading, unul care să fie o replică fidelă a piețelor internaționale și care să îi ajute pe cei care îl parcurg să învețe în detaliu despre tot ceea ce presupune activitatea unui trader interbancar. La început a fost dezvoltat modulul de FX al platformei, în urma unei investiții de 100.000 euro care a fost asigurată din surse proprii. Ulterior, compania a aplicat cu succes la Programul Operațional Competitivitate, axa dedicată IMM-urilor și a obținut un grant care i-a ajutat să dezvolte și celelalte module ale simulatorului: Money Markets, Fixed Income, Equities, Commodities. Investiția totală în simulator a depășit, astfel, un milion de euro și s-a derulat pe parcursul a trei ani.

În tot acest timp, modulele simulatorului au ajuns să fie utilizate de peste 15.000 de traderi din toată lumea în programele lor de pregătire. Antrenarea unui trader nu este deloc ieftină, iar marile bănci cheltuiesc peste 1.5 milioane de dolari pentru fiecare trader care ajunge să lucreze pentru ei. Întreg procesul, de la recrutarea celor mai talentați studenți în stagii de practică dedicate și până la oferta de muncă durează peste un an. Există și companii de training specializate pe formarea profesională a traderilor interbancari, care lucrează cu studenții pe parcursul întregului proces. Prin folosirea simulatorului dezvoltat de români, acestea ajung să economisească peste 45% din acest cost și să reducă timpul de pregătire cu câteva luni.

Încurajați de feedback-ul primit de la bănci și de la traderii care i-au utilizat simulatorul, echipa Bold a continuat să dezvolte produsul, pentru a face față schimbărilor de pe această piață.”Băncile caută acum, din ce in ce mai mult, quants, oameni care au, pe lângă cunoștințe de finanțe și cunoștințe avansate de programare, astfel încât să fie capabili să dezvolte algoritmi de trading. Acești algoritmi sunt capabili să analizeze cantități uriașe de date în timp real și să execute mii sau chiar zeci de mii de tranzacții pe secundă”, spune Florin Cioacă. Simulatorul dezvoltat de echipa Bold este capabil, prin intermediul inteligenței artificiale, să îi ajute pe traderi să își antreneze și să își testeze acești algoritmi prin intermediul unor scenarii de piață construite cu date reale, iar această funcționalitate a produsului a început să fie extrem de cerută de cele mai mari bănci dintre clienții companiei. Planurile de dezvoltare ale echipei nu se opresc aici, pentru că, spun ei, este foarte important ca produsul lor să îi ajute pe traderi și după ce au fost angajați. De multe ori, deciziile de tranzacționare pe care aceștia le iau sunt rezultatul unor biasuri cognitive care le afectează performanța. Echipa Bold plănuiește să folosească simulatorul lor pentru a-i testa pe traderi și a-i ajuta astfel să își identifice biasurile care le afectează deciziile.

Platforma este o realizare importantă a IT-ului autohton, iar lista băncilor care folosesc această tehnologie este impresionantă. Unele dintre acestea au încpeut să folosească simulatorul încă de cand primul modul a fost lansat și continuă să o facă și astăzi. Niciunul dintre clienții companiei nu a renunțat la simulatorul dezvoltat de Bold pentru un produs oferit de concurență, iar numărul acestora și al traderilor antrenați cu tehnologie românească crește de la an la an. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *