Administratia Trump va abroga o masura-cheie asupra climatului a fostului presedinte Barack Obama, punand in aplicare o promisiune de campanie a candidatului republican privind relansarea industriei miniere americane, actiune denuntata de ecologisti, transmite AFP.
„Clean Power Plan” (Planul pentru energie curata, CPP) a fost semnat de Obama in 2015. El avea ca tinta accelerarea tranzitiei energetice si impunerea unor reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon ale termocentralelor, cu 32% pana in 2030 in raport cu 2005.
Daca ar fi intrat in vigoare, planul ar fi dus la inchiderea a numeroase centrale pe carbune, cele mai vechi si mai poluante. Masura a fost insa blocata de justitie, care a fost sesizata de aproape 30 de state americane, majoritatea republicane.
„Razboiul impotriva carbunelui s-a incheiat”, a declarat seful Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA (EPA), Scott Pruitt, intr-un discurs in Kentucky, o regiune miniera din estul tarii.
„Voi semna un proiect de decizie pentru abrogarea asa-numitului Clean Power Plan al administratiei precedente”, a spus Pruitt, un climato-sceptic care a combatut initiativele de mediu ale lui Barack Obama.
Acest plan, a afirmat oficialul american, „era facut pentru a desemna castigatorii si perdantii (…) Fosta administratie utiliza toata puterea sa si autoritatea pentru a face ca EPA sa desemneze castigatorii si perdantii si modalitatea prin care se produce energie in aceasta tara. E gresit”.
Va fi primul pas oficial al EPA in vederea desfiintarii legislatiei menite sa reduca emisiile de carbon ale centralelor, dupa ce in martie presedintele Donald Trump a semnat ordinul executiv privind „independenta energetica” a SUA.
Liderul republican de la Casa Alba a pus la indoiala stiinta schimbarilor climatice si a denuntat eforturile fostului sef de stat democrat de a reduce emisiile cu efect de sera, cu argumentul ca aceste eforturi afecteaza industria carbunelui si petrolului.
Douazeci si sapte de state ale SUA au contestat in justitie Clean Power Plan dupa lansarea sa de catre administratia Obama, in 2015, in prezent planul fiind suspendat de Curtea de Apel din Washington, in asteptarea unui raport al EPA.
Dupa ordinul executiv din martie care a impus in principal reexaminarea CPP, Trump a decis si sa retraga SUA din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice, incheiat in noiembrie 2015 si care vizeaza limitarea cresterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade C comparativ cu nivelurile preindustriale.