Sectorul constructiilor si demolarilor genereaza cel mai mare volum de deseuri din Uniunea Europeana, aproximativ o treime din totalul deseurilor produse. In fiecare an, sunt generate peste doua tone de deseuri din constructii si demolari (C&D), per cetatean european.
Pentru a transforma acest context intr-o oportunitate economica si sociala, Comisia Europeana impreuna cu experti din industrie au elaborat „Protocolul UE pentru gestionarea deseurilor din constructii si demolari”, al carui obiectiv este cresterea nivelului de incredere in procesul de gestionare a deseurilor din constructii si demolari, precum si in calitatea materialelor reciclate provenite din astfel de activitati.
Detalii despre noul protocol de gestionare a deseurilor din constructii si demolari, dar si despre potentialele beneficii ale acestuia au fost prezentate in cadrul conferintei „Protocolul UE pentru gestionarea deseurilor din constructii si demolari: Cum sa transformi deseurile in oportunitati?”, organizate de Comisia Europeana in data de 17 octombrie, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania din Bucuresti.
O mare parte a deseurilor din constructii si demolari este reciclabila, insa rata medie de recuperare pentru UE28 este sub 50%.
Unul dintre obstacolele in calea reciclarii si reutilizarii deseurilor din C&D in Uniunea Europeana este lipsa de incredere in calitatea materialelor reciclate din constructii si demolari, care inhiba cererea de materiale reciclate C&D si dezvoltarea infrastructurilor de gestionare a deseurilor in sectorul C&D. Mii de locuri de munca pot fi generate daca piata deseurilor rezultate din C&D este stimulata corespunzator.
Pentru o crestere continua a acestui sector, este esentiala existenta unei economii circulare, care presupune constructia, demolarea si in final, reconstructia ulterioara cu materiale obtinute din deseurile reciclate. Avand in vedere ca 1 tona de deseuri are o valoare de aproximativ 10 euro, in Uniunea Europeana ar putea fi economisiti, in fiecare an, aproximativ 7,5 miliarde de euro ca urmare a imbunatatirii utilizarii deseurilor din constructii si demolari. De asemenea, fiecare tona de material reciclat reprezinta o scadere importanta in cantitatea de deseuri, asadar protocolul aduce beneficii substantiale atat sectorului constructiilor, cat si mediului.
Din cauza gradului scazut de incredere in calitatea materialelor reciclate provenite din C&D, dar si din pricina lipsei accentuate de cunostinte in ceea ce priveste riscurile pentru sanatatea muncitorilor care utilizeaza aceste materiale, piata a devenit, in timp, limitata. Increderea in procesul de gestionare a deseurilor din constructii si demolari se poate obtine doar prin respectarea unor standarde comune, reprezentate de principii fundamentale precum colaborarea si transparenta. Acestia sunt pilonii principali pe care se bazeaza protocolul UE, oferind instructiunile esentiale pentru gestionarea optima a deseurilor generate de industria C&D.
Managementul adecvat al deseurilor din sectorul C&D si al materialelor reciclate – inclusiv gestionarea corecta a deseurilor periculoase – poate avea beneficii majore asupra sustenabilitatii si calitatii vietii. De asemenea, poate oferi avantaje majore pentru industria europeana de constructii si reciclare, deoarece stimuleaza cererea de materiale reciclate C&D.