Salvarea sturionilor din Dunare, prioritate WWF la nivel international

Romania alaturi de Bulgaria, Serbia si Ucraina detine, inca, ultimele populatii viabile de sturioni salbatici din Europa. In acest sens, in urmatorii ani WWF-Romania continua sa lucreze pentru a reduce supraexploatarea stocurilor de sturioni salbatici din cauza cererii pentru caviar si carne, pentru pastrarea cailor de migratie esentiale, protejarea si restaurarea habitatelor sturionilor.

Sturionii din Dunare

Pentru a atinge aceste obiective, WWF va incorpora o gama larga de actiuni ce vizeaza intarirea capacitatii si o buna informare a organismelor de control de la nivel national, dezvoltarii de mijloace de trai alternative pentru comunitatile de pescari; in plus va asigura o mai buna constientizare a comerciantilor si producatorilor de caviar si produse din carne de sturion in legatura cu legislatia in vigoare. Orice cetatean care doreste sa alerteze autoritatile in momentul in care apare o suspiciune de pescuit ilegal de sturioni, va avea ocazia sa actioneze cu ajutorul unui portal online ce va fi dezvoltat in urmatoarea perioada.

Pentru a proteja sturionii salbatici din Dunare, WWF in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) im Forschungsverbund Berlin e.V. deruleaza proiectul Life+ „Conservarea sustenabila a sturionilor din Dunare prin prevenirea si reducerea braconajului si comertului ilegal cu produse din sturion” .

Conform studiilor realizate de WWF in randul pescarilor, autoritatilor si companiilor intre anii 2012-2015, pescuitul reprezinta, inca, o activitate importanta pentru cei din lungul si Delta Dunarii, majoritatea pescarilor declarand ca pescuitul este o ocupatie full-time, dar ca veniturile din aceasta activitate reprezinta o parte mica din veniturile lor totale. In plus, prohibitia, ca unica solutie, este considerata o masura ineficienta. Aceasta este privita ca fiind o masura buna pentru protejarea sturionilor, daca este aplicata corect si insotita si de alte masuri de natura sociala si economica. In Romania, pescuitul comercial al sturionilor este interzis pana in prima parte a anului 2021. Interdictia se aplica, de asemenea, si pentru vanzarea produselor, cum ar fi carne si caviar, provenite de la sturionii salbatici din Dunare.

„Problema conservarii sturionilor este complexa si nu poate fi rezolvata prin masuri unilaterale sau pe termen scurt. De aceea, ne dorim sa crestem gradul de constientizare si acceptare a acestor masuri si sa adresam in comunitatile de pescari problema socio-economica generata de interdictia de pescuit la sturioni,” a declarat Cristina Munteanu, manager national al proiectului, WWF-Romania.

In ultimii 50 de ani, populatiile de sturioni au scazut dramatic in intreaga lume din cauza braconajului, a pierderii habitatelor, a poluarii si a digurilor care blocheaza rutele lor de migratie. Cu efectivele care continua sa se diminueze, fiecare specie de sturioni este clasificata ca fiind pe cale de disparitie pe lista rosie IUCN (International Union for Conservation of Nature), 17 dintre cele 27 de specii sunt listate ca fiind critic amenintate si patru ca disparute.

WWF lanseaza Strategia Globala de Conservare a Sturionilor

WWF a lansat, in cadrul celui de-al 8-lea Simpozion International privind Sturionii care a avut loc la Viena, Strategia Globala de Conservare a Sturionilor. Aceasta adreseaza amenintarile cu care se confrunta unele dintre cele mai amenintate specii de pesti din lume si propune o serie de solutii pentru salvarea acestora. In plus, va aduce organizatiile de conservare si comunitatea stiintifica pentru prima data impreuna pentru a dezvolta un plan global de actiune pentru conservarea sturionilor. Primul parteneriat in acest sens a fost negociat in cadrul simpozionului intre WWF si Societatea Mondiala de Conservare a Sturionilor (World Wide Sturgeon Conservation Society- WSCS), care au convenit sa colaboreze in urmatorii patru ani pentru a stabili cele mai bune practici de conservare a sturionilor, a stopa comertul ilegal de caviar si carne de stusturioni, in bazinul Dunare-Marea Neagra.

„Sturionii au inotat cu dinozaurii in urma cu 200 de milioane de ani, dar acesti pesti extraordinari ar putea sa dispara in curand de pe Pamant daca nu oprim pescuitul ilegal si distrugerea habitatelor”, a declarat Stuart Orr, lider WWF Freshwater Practice. „Morunul a fost cel mai mare peste de apa dulce de pe Pamant, dar nimeni nu mai vede sturionul gigantic, de fapt foarte rar vezi vreun sturion. Am pierdut deja unele specii si le-am putea pierde si pe celelalte daca guvernele, comunitatile, oamenii de stiinta si conservationistii nu-si unesc fortele acum”, a adaugat Orr in cadrul prezentarii strategiei.  (Agerpres)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *