Romanii investesc 2.7 miliarde lei in a doua oferta pentru titluri de stat

  • Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 1,3 miliarde lei si 289 milioane euro prin cea de-a doua oferta de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS), derulata in luna noiembrie pe piata de capital.
  • MFP a atras doar in acest an 2,52 miliarde lei si 457,4 milioane euro prin cele doua runde de finantare derulate la Bursa de Valori Bucuresti.
  • Titlurile de stat pot fi tranzactionate la BVB incepand de luni, 7 decembrie, in mod transparent, prin intermediarii autorizati.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 1,3 miliarde lei si, respectiv, 289 milioane euro, (valori insumand 2,7 miliarde lei – 555 milioane euro) prin a doua oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, valoarea rundelor de finantare derulate in acest an la BVB de catre Ministerul Finantelor Publice a urcat 4,74 miliarde lei – aproape 1 miliard de euro (2,52 miliarde lei si 457,4 milioane euro).

In cadrul celei de-a doua oferte, respectiv in perioada 9 – 27 noiembrie, romanii au plasat aproape 13.300 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Oferta a cuprins titluri de stat in lei cu maturitati de unu, respectiv trei ani, si o emisiune in euro, cu scadenta la cinci ani.

Dobanda anuala pentru titlurile in euro este de 1,85%, in timp ce pentru titlurile in lei dobanda anuala este de 3,5% in cazul celor cu scadenta in 2021 si de 4% in cazul celor cu scadenta in 2023. 

Titlurile de stat au intrat la tranzactionare la BVB, luni, 7 decembrie, si pot fi cumparate sau vandute in mod transparent in orice moment prin intermediarii autorizati.

„Succesul celei de-a doua oferte de titluri de stat pentru populatie, care l-a depasit chiar pe cel din vara, dovedeste ca revenirea cu astfel de instrumente pe piata de capital a fost o decizie foarte buna. Sa atragi aproape 1 miliard de euro de la populatie, intr-un context dificil pentru toata lumea, este o dovada ca romanii au incredere in Ministerul Finantelor Publice si, implicit, in Statul Roman. Acest program a continuat nu numai pentru ca este un succes, dar si pentru ca este o strategie a Statului de a se finanta de la cetateni. Practic, prin achizitia titlurilor de stat, cetatenii participa direct la programele de investitii in economie si suntem toti cointeresati sa iasa bine. Avem diverse strategii in lume si vedem ca tarile care se finanteaza in proportie importanta din interior au o stabilitate mai mare a datoriei publice”, a declarat Florin Citu, Ministrul Finantelor Publice.

„Ministerul Finantelor Publice a fost dintotdeauna un partener al pietei de capital si ne bucuram sa vedem succesul inregistrat pentru cele doua oferte de titluri de stat Fidelis derulate la Bursa de Valori Bucuresti. Pentru multi dintre romanii care au participat in aceasta oferta titlurile de stat sunt primul contact cu piata de capital si suntem convinsi ca o parte dintre cei nou veniti in piata se vor uita si spre alte investitii disponibile la BVB. Succesul acestor doua IPO-uri pentru titlurile de stat Fidelis si al rundelor de finantare derulate de companiile private in acest an se poate traduce in peste un miliard de euro, bani pe care investitorii i-au pus in miscare prin intermediul pietei de capital. Aceasta demonstreaza din nou ca piata de capital a fost, este si va fi un canal inepuizabil si eficient pentru finantarea companiilor, dar si a statului, pentru ca vorbim de surse diverse de capital, respectiv persoane fizice, precum si fonduri de investitii, cu active de aproape 42 miliarde lei, si fondurile de pensii administrate privat, cu active de 72,6 miliarde de lei”, a afirmat Presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Radu Hanga.

„Succesul celor doua oferte de titluri de stat este impresionant pentru ca este vorba de bani atrasi doar de la persoane fizice. Vorbim de aproape 1 miliard de euro, bani investiti de cetateni. Vedem ca depozitele populatiei continua sa creasca, ajungand la aproape 250 miliarde lei. Pe de alta parte, vedem ca asteptarile inflationiste indica o continuare a perioadei dobanzilor modeste, ceea ce inseamna ca din ce in ce mai multi romani vor trebui sa caute plasamente mai rentabile pentru banii lor, iar bursa le ofera o paleta diversificata de astfel de plasamente. Deja vedem ca piata de capital din Romania a devenit mai agila si investitorii sunt mai atenti la oportunitatile care vin pe piata, dispun de capital si fructifica oportunitatile chiar si in perioade de incertitudine”, a spus Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie) si Banca Comerciala Romana si BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin 11 participanti eligibili.

„Dorintele de a genera randamente din economii si de a beneficia de acestea in conditii de siguranta sporita sunt aspecte care acum fac parte integranta din profilul investitorului de retail. Emisiunile de titluri de stat ale Ministerului Finantelor Publice reprezinta un instrument util care permite clientilor implinirea ambelor cerinte, iar listarea acestora pe Bursa de Valori Bucuresti adauga flexibilitatea investitiei ca un avantaj suplimentar. Interesul deosebit pentru acest al doilea set de emisiuni arata atat atractivitatea randamentelor, cat si increderea pe care investitorii de retail o plaseaza in emitent si in intermediari, aspect fundamental pentru dezvoltarea relatiei dintre acestia pe termen lung si implicit a pietei de capital”, a declarat Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

„Aceasta a doua transa Fidelis din anul 2020 confirma inca odata tendinta in crestere a persoanelor fizice de a economisi si investi aceste economii in instrumente financiare. Este de remarcat faptul ca sumele stranse in cadrul emisiunii din noiembrie sunt mai mari decat cele din iulie-august, asta in ciuda conditiilor dificile de oferta, din motive de pandemie. Este un semnal clar ca populatia isi doreste alternative viabile in a-si plasa economiile, si este de datoria noastra a tuturor participantilor la piata financiara sa incurajam acest comportament. Listarea la bursa ramane o necesitate, iar lichiditatea in crestere a titlurilor emise in august, aflate deja la tranzactionare, este o dovada in acest sens. BCR asteapta cu interes urmatoarele emisiuni alaturi de partenerii din consortiu si, bineinteles, alaturi de Ministerul de Finante”, a afirmat Valentin Popovici, Director Executiv Piete Financiare, BCR.

„A doua emisiune de titluri de stat Fidelis din 2020 consolideaza de fapt instrumentul cu gradul de risc cel mai scazut pentru investitorii de retail, datorita faptului ca acestia au posibilitatea sa faca exit in orice moment dintr-un astfel de plasament. Acest fapt califica titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice prin programul Fidelis drept instrumentul de investitii pentru aproape toate profilurile de investitori individuali, care dispun in acest fel de un benchmark viabil pentru performanta portofoliilor lor de valori mobiliare”, a declarat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance in cadrul BRD.

Caracteristicile acestora sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Emisiune
(simbol bursier si ISIN)
Valoarea emisiuniiNumar de obligatiuniValoare nominalaDobandaData emiteriiMaturitate
R2112A
ISIN ROTHE9BT0YU8
 RON6.285.714100 RON3,5% p.a.4 decembrie 20204 decembrie 2021
R2312A
ISIN RONWZGUDF7S5
 RON6.683.964100 RON4% p.a.4 decembrie 20204 decembrie 2023
R2512AE
ISIN ROV1AN91PRA1
 EUR2.886.484100 EUR1,85% p.a.4 decembrie 20204 decembrie 2025

Subscrierea initiala a titlurilor nu a fost comisionata de catre intermediari, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. In emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv.

Informatii utile despre titlurile de stat FIDELIS – intrebari si raspunsuri

Unde gasesc titlurile pe care le-am cumparat in oferta? 

Daca au fost subscrise printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare, printr-o banca sau societate de brokeraj autorizata sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi pastrate pana la maturitate sau detinatorii le pot vinde sau pot sa cumpere si altele in orice sedinta de tranzactionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizati (banca sau societate de brokeraj) sa tranzactioneze la BVB.

Daca detinatorii doresc sa pastreze titlurile de stat, acestia au doua optiuni:

  • Vor primi dobanda anual, iar la maturitate li se va returna principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont de tranzactionare. In acest caz detinatorii vor avea titlurile de stat in contul de investitii in care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot sa vand sau sa mai cumpar titluri de stat dupa ce oferta s-a incheiat?

Tranzactiile la BVB au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a putea cumpara sau vinde, investitorii trebuie sa aiba un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj. Oricine detinator de titluri de stat FIDELIS poate tranzactiona titlurile de stat incepand cu data de 7 decembrie 2020. Lista intermediarilor autorizati sa tranzactioneze la BVB este disponibila AICI.

Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?

Pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolurile de mai jos in casuta de [ Cautare ] de pe pagina principala:

R2112A – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 1 ani

R2312A – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 3 ani

R2512AE – pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 5 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *