R-CREATE – Singurul ambalaj returnabil pentru industria comerţului online intra in teste la Cărtureşti

Start-up-ul R-CREATE a lansat pe piață un ambalaj returnabil, alternativa ambalajelor de unică folosinţă utilizate pentru coletele comandate online şi îl testează in parteneriat cu lanţul de librării Cărtureşti, FAN Courier şi Sinapseria. Utilizarea noului ambalaj duce la diminuarea semnificativă a cantităţii de ambalaje de unică folosinţă şi este un prim pas spre reducerea poluării, în special în contextul global actual.

Astfel, până la data de 2 iunie, clienţii care comandă de pe www.carturesti.ro pot opta pentru livrarea comenzii în ambalajul returnabil R-CREATE.

Procesul este simplu: produsele sunt aduse clientului de către curier în ambalajul lor primar şi sigilate în ambalajul returnabil R-CREATE. Clientul desigilează, preia produsul și înmânează ambalajul returnabil R-CREATE curierului. Astfel, ambalajul reintră în circuitul de livrare şi astfel prin procedura standard de retur, poate fi refolosit chiar şi de peste 20 de ori. La finalul ciclului de viata al fiecarui ambalaj, R-CREATE asigură colectarea si reciclarea lui.

Start-up-ul lucrează la această soluţie încă din 2019, când a câştigat premiul pentru cea mai bună idee în domeniul reciclării, la un accelerator de profil organizat de Impact Hub şi PepsiCo.

În contextul problemei poluării, care devine tot mai apăsătoare pentru companii şi guverne deopotrivă, nevoia de astfel de soluţii a devenit tot mai stringentă, în special pentru retailerii tradiţionali şi online. Această nevoie este subliniată şi de faptul că, din 2021, intră în vigoare norma europeană care interzice folosirea plasticului de unică folosinţă.

Linda Vasilescu, founder R-CREATE: Problema reciclării/reducerii deșeurilor este din ce în ce mai apăsatoare și e greu de crezut că rezolvarea va veni din partea Statului, în contextul priorităților de după criza COVID. Este nevoie deci de soluții alternative, susținute de consumatorii responsabili. Ambalajul R-CREATE ofera o astfel de solutie, conferind clientilor online doua avantaje: o experienta imbunatatita de cumparate si minimizarea efectelor negative asupra mediului.

Adrian Păun, Online Marketing Manager Cărturești: „ Cărturești.ro este și va rămâne un loc al inovației, dar și al celor mai bune soluții pentru clienții noștri. Încercăm să învățăm permanent și credem că acum este momentul pentru a schimba cu toții fundamental felul în care privim lumea. Parteneriatul cu R Create este doar unul dintre pașii prin care încercăm, de 11 ani, să construim un alt fel de business online: unul bazat pe sustenabilitate și nu pe consum excesiv, unul care oferă clienților noștri cele mai bune servicii din piață, dar și încearcă să dea înapoi cât mai multe comunității. Ne bucurăm să avem lângă noi un startup românesc cu idealuri și soluții atât de potrivite pentru lumea de astăzi.  ”

Cornel Morcov, CCO FAN Courier: „Da, este posibil să renunțăm la ambalajele de unică folosință rezultate din comenzile online! FAN Courier, prin modelul său de business, a încurajat de fiecare dată inițiativele care au ca scop protejarea mediului înconjurator și, de aceea, sprijină acum proiectul R-Create în parteneriat cu Cărturești”

Potrivit Eurostat, din milioanele de tone de deşeuri rezultate anual, ţara noastră reciclează doar 14%. De aceea, soluţia sustenabilă rămâne înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă cu unele returnabile, oprind astfel deşeurile înainte de a ajunge surse de poluare. R-CREATE estimează că va ajunge să înlocuiască anual peste cinci milioane de ambalaje de unică folosinţă cu această soluţie. Concepte similare exista deja în SUA, dar și în Olanda, Finlanda sau Franța.

Din echipa R-CREATE fac parte Linda Vasilescu (fondator), Adina Huma si Bernhard Lutzer co-fondatori. R-CREATE este solutia de impachetare eco friendly, creată special pentru comercianții online, prin care ambalajele de unică folosinţă aferente livrărilor sunt înlocuite cu un ambalaj returnabil şi refolosibil. 

Ideea s-a născut în cadrul Impact Hub Vienna, ca proiect de cercetare referitor la o soluţie de economie circulară care să aibă efect într-adevăr relevant pentru mediu. Oamenii din spatele R-CREATE sunt o echipă româno-austriacă de profesionişti cu experienta in  consultanta strategica, logistică, marketing, digital growth si cercetare stiintifica in fizica materialelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *