Serviciul Public Ecosal Galati lanseaza un proiect pilot de colectare la sursa a deseurilor provenite din gospodarie, actiunea urmand a se desfasura la Asociatia de Locatari nr. 758, cea mai mare din municipiu, care cuprinde 33 de scari de bloc cu 770 de apartamente, se arata intr-o informare transmisa, de biroul de presa al Primariei municipiului Galati.
Potrivit sursei citate, locatarii vor primi gratuit saci menajeri prin intermediul asociatiei de proprietari, in care vor colecta numai deseuri reciclabile uscate (hartie, plastic, PET, doze de aluminiu, cutii de tabla), necontaminate (fara resturi alimentare sau lichide).
In zilele de luni si joi ale fiecarei saptamani, locatarii vor pozitiona langa usa de la intrare (in exterior) sacii menajeri continand fractia uscata, urmand ca personalul asociatiei de locatari sa ii ridice in intervalul orar 8.00 – 10.00 si sa ii predea Serviciului Public Ecosal. Deseurile amestecate sau fractia umeda nu vor fi ridicate de la usa apartamentului. Gunoiul menajer va fi in continuare depozitat la punctul de colectare existent in zona blocurilor.
Echipe ale Serviciului Public Ecosal vor distribui materiale informative si vor prezenta locatarilor avantajele colectarii deseurilor produse in gospodarie pe doua fractii – uscata si umeda.
In informare se mai precizeaza ca, prin promovarea proiectului pilot, se asteapta o crestere a gradului de colectare selectiva direct de la sursa si implicit cresterea veniturilor Ecosal; diminuarea sau eliminarea contributiei Primariei municipiului Galati la Fondul de Mediu pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectiva; ‘etansarea’ circuitului de colectare fata de persoanele care sustrag deseurile reciclabile si in acest scop distrug igluurile si containerele, arunca pe jos deseurile menajere, ingreunand munca Ecosal si crescand costurile de operare; o cantitate mai mica de deseuri menajere depusa in containere (doar cele nereciclabile), ceea ce va conduce la o frecventa mai mica a ridicarii containerelor, cu rezultate in scaderea consumurilor pentru masinile Ecosal, dar si scaderea gradului de umplere in timp a Depozitului de la Tirighina.
In functie de rezultatele proiectului pilot si cu informatiile stranse pe durata derularii acestuia – doua luni, se va extinde sistemul de colectare la sursa la toate scarile de bloc de pe raza municipiului Galati.
Locatarii care au propuneri de imbunatatire a sistemului de colectare selectiva pot trimite sugestiile la e-mail: colectare_selectiva@ecosalgl.ro