Urmele unor pesticide toxice pentru albine au fost detectate in 75% din mierea produsa pe plan mondial, fapt care starneste ingrijorare in randul oamenilor de stiinta cu privire la supravietuirea acestor insecte polenizatoare ce au o importanta cruciala pentru agricultura, informeaza AFP.
Concentratiile depistate in 198 de esantioane de miere prelevate de pe intreaga planeta nu sunt considerate periculoase pentru oameni. Ele se situeaza sub plafonul autorizat de Uniunea Europeana, potrivit unui studiu in revista Science.
Dupa ce au constatat ca 34% din esantioane contineau „concentratii de neonicotinoide cunoscute pentru ca sunt nocive” pentru albine, oamenii de stiinta au prevenit ca o expunere cronica la aceste substante pesticide ameninta supravietuirea acestor insecte.
Albinele polenizeaza planetele in timp ce colecteaza nectarul florilor, pe care il depun apoi in stup si din care se formeaza apoi mierea.
Ele intervin in polenizarea a peste 90% din cele mai importante 107 culturi de pe Terra, insa, in ultimii ani, au cunoscut un declin accentuat, fiind afectate de un sindrom denumit „colapsul coloniilor de albine”. Acest fenomen misterios determina disparitia sau moartea unor roiuri intregi.
„Aceste descoperiri sunt alarmante”, a spus Chris Connolly, expert in neurobiologie la Universitatea Dundee, autorul unui articol ce insoteste studiul publicat in revista Science.
„Nivelurile ridicate sunt suficiente pentru a afecta functiile cerebrale ale albinelor si ar putea sa le afecteze capacitatea de a gasi hrana si de a poleniza culturile si vegetatia”, a avertizat acelasi cercetator.
Neonicotinoidele sunt considerate factorul esential pentru declinul mondial al albinelor. Folosirea lor a fost partial interzisa in Uniunea Europeana in 2013.
Esantioanele colectate in Europa in cadrul acestui studiu au fost recoltate in mare parte inainte de intrarea in vigoare a acestei interdictii, a semnalat profesorul Connolly. Analize suplimentare sunt necesare pentru a aprecia eficienta initiativei europene.
Derivati din nicotina
Cercetatorii si-au concentrat analizele pe cinci tipuri dintre cele mai utilizate neonicotinoide: acetamiprida, clotianidin, imidacloprid, tiacloprid si tiametoxam.
Aparute la mijlocul anilor 1990, aceste pesticide deriva din structura chimica a nicotinei si ataca sistemul nervos al insectelor.
„In total, 75% din toate esantioanele de miere contineau cel putin un neonicotinoid”, potrivit autorilor acestui studiu ce a fost pilotat de Universitatea din orasul elvetian Neuchatel. „Dintre esantioanele contaminate, 45% contineau cel putin doua neonicotinoide si 10% contineau patru sau cinci neonicotinoide”.
Frecventa de contaminare a avut cel mai ridicat nivel in cazul esantioanele de miere din America de Nord (89%), Asia (80%) si Europa (79%). America de Sud a avut cel mai mic nivel de contaminare (57%).
„Rezultatele sugereaza ca o parte importanta a polenizatorilor din lume sunt probabil afectati de neonicotinoide”, au adaugat autorii studiului.
ONU a avertizat in 2016 ca 40% din nevertebratele polenizatoare — in special albine si fluturi — risca sa dispara definitiv la scala mondiala. Aproximativ 20.000 de specii de albine traiesc pe Terra.
Expertii au recunoscut ca aceste descoperiri nu reprezinta cu adevarat o surpriza si considera ca amenintarea reprezentata de aceste substante ar trebui sa fie luata in serios.
„Concentratiile ridicate (pana la 56 de nanograme per gram) se gasesc in intervalul bioactiv despre care a fost demonstrat deja faptul ca o astfel de situatie afecteaza comportamentul albinelor si sanatatea coloniilor”, a declarat Jonathan Storkey, specialist in vegetale, care nu a participat insa la realizarea studiului.
„Cercetatorii au dovedit in acest an ca nivelurile mai mici de 9 ng/g reduc capacitatea reproductiva a albinelor salbatice”, a subliniat el.
Dupa parerea lui, „acumularea de pesticide in mediul inconjurator si concentratiile gasite in stupi reprezinta un grav motiv de ingrijorare din punct de vedere ecologist si vor contribui, cel mai probabil, la declinul polenizatorilor”.
Potrivit lui Felix Wackers, profesor la Universitatea Lancaster, neimplicat in acest studiu, concentratiile de expunere la pesticidele nocive ar putea fi mai mari decat cele cuantificate in miere.
Noua cercetare „arata ca albinele melifere sunt in mod obisnuit expuse la acest tip de pesticide cand colecteaza nectarul contaminat cu neonicotinoide din culturile tratate sau din florile care au fost in contact cu nori de raspandire sau cu reziduuri din sol”, a adaugat el.