Pestele-clovn, celebru gratie filmului „Finding Nemo”, stresat de albirea anemonelor, se reproduce mai putin

Pestele-clovn, devenit celebru gratie filmului „Finding Nemo”, devine stresat si are mai putini urmasi atunci cand anemonele de mare care il protejeaza sunt afectate de fenomenul de albire provocat de incalzirea marilor si oceanelor, potrivit unui studiu care trage un semnal de alarma asupra impactului pe care modificarile climatice il au asupra reproducerii mai multor specii care traiesc in recifele de corali, informeaza AFP si DPA.

Desi fenomenul de albire, cauzat de cresterea temperaturii apei marine si de alti factori, este deja cunoscut in cazul coralilor, anemonele de mare — un animal pradator cu tentacule, asemanator meduzelor — pot fi la randul lor afectate de albire in timpul valurilor de caldura de pe Terra, potrivit DPA.

„Acest studiu desfasurat pe durata a 14 luni arata o corelatie puternica intre albirea anemonelor de mare, reactia la stres a pestelui-clovn si hormonii reproductivi care au determinat o scadere a fecunditatii cu 73%”, au declarat autorii cercetarii, ce a fost publicata in revista Nature Communications, relateaza AFP.

Pestele-clovn, protagonistul celebrului film animat „Finding Nemo”, traieste in simbioza cu anemonele de mare, ascunzandu-se printre tentaculele acestora pentru a se proteja de pradatorii lui naturali. Exemplarele din aceasta specie de peste depun icre cel putin o data pe luna la baza anemonelor marine.

Din octombrie 2015 si pana in decembrie 2016, cercetatorii au studiat mai multe cupluri de pesti-clovn care traiesc in recifele coraliene din jurul insulei Moorea din Polinezia franceza.

In aceasta perioada, sub efectul fenomenului El Nino, aceasta regiune din Oceanul Pacific a cunoscut timp de mai multe luni o crestere a temperaturii marii, ce a cauzat o albire temporara a unei parti din totalul anemonelor, fenomen similar aceluia — mult mai cunoscut — care afecteaza coralii.

Comparand 13 cupluri de pesti-clovn care traiesc in jurul unei anemone afectate de albire mai multe luni si alte cupluri care traiesc in jurul unei anemone ce nu a fost afectata, oamenii de stiinta au putut sa evidentieze impactul „in cascada” generat de incalzirea marii.

„Recoltari sangvine prelevate de la cuplurile de pesti-clovin ne-au permis sa constatam o crestere puternica a concentratiei de cortizol, hormonul stresului, si o scadere importanta a concentratiilor de hormoni sexuali”, provocand astfel o diminuare a fecunditatii, au explicat intr-un comunicat de presa expertii de la Centrul National de Cercetari Stiintifice (CNRS) din Franta, care au participat la realizarea acestui studiu.

„Aceste legaturi, deja descifrate in urma unor experimente de laborator, au fost confirmate pentru prima data in conditii naturale in randul pestilor”, precizeaza acelasi comunicat.

Odata cu incalzirea globala, care contribuie la albirea coralilor si a anemonelor din lumea intreaga, „Nemo” risca sa nu fie singura victima.

„Estimam ca si alte specii asociate anemonelor de mare si coralilor ar putea sa reactioneze intr-o maniera similara la episoadele de albire, fapt care s-ar traduce prin scaderi importante ale eficientei reproductive”, au adaugat autorii studiului.

„12% din speciile de pesti care traiesc in proximitatea coastelor Polineziei franceze depind de anemone sau de corali pentru a se hrani sau pentru a se proteja de pradatori”, precizeaza specialistii de la CNRS.

„In cazul unei albiri prelungite, cum este cazul Marii Bariere de Corali din Australia in 2016 si 2017, reinnoirea tuturor acestor populatii ar putea fi afectata si, odata cu ea, stabilitatea acestor sisteme”, au adaugat cu ingrijorare autorii cercetarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *