Pestele buzat Napoleon, in pericol din cauza pescuitului excesiv

Pestele buzat Napoleon, cu denumirea stiintifica Cheilinus undulatus, este un peste de recif urias, de aproape doi metri lungime, care traieste in special in recifele de corali din regiunea Indo-Pacificului, jucand un rol foarte important pentru sanatatea acestora.

Pe langa moluste si crustacee, acesti pesti se hranesc cu coroane de spini (Acanthaster planci) si, prin urmare, tin sub control populatiile acestui pradator daunator pentru recife. In acelasi timp, Cheilinus undulatus, care pot trai si peste 30 de ani, sunt ei insisi extrem de vulnerabili la pescuitul excesiv, deoarece reprezinta un aliment de lux, motiv pentru care este vizat de comertul cu pesti de recif vii, predominant in Asia de Sud-Est. Din acest motiv, pestele buzat Napoleon este clasificat de organizatia World Wildlife Fund (WWF) in categoria speciilor in pericol de disparitie.

WWF indeamna guvernele din Bali, Filipine si Indonezia, tari aflate in zona Triunghiului Coralilor, centrul biodiversitatii marine, sa opreasca comertul si consumul de peste buzat Napoleon — unul dintre cei mai scumpi pesti de recif vii din lume. Comertul cu peste de recif viu in Asia de Sud-Est continua sa fie o problema semnificativa care ameninta siguranta alimentara a regiunii, precum si recifele acesteia, deoarece braconierii recurg adesea la metode de pescuit legale si distructive pentru a-i prinde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *