Ministrul Mediului: Vom inventaria toti ursii din Romania, deoarece sunt mult mai multi decat se stie

Ministerul Mediului vrea sa inventarieze si sa cipeze, cu bani europeni, tot efectivul de ursi de pe teritoriul tarii, intrucat se pare ca sunt mult mai multi decat se stia, a declarat Gratiela Gavrilescu, ministrul de resort, in Comisia pentru mediu din Senat.

Ministerul Mediului vrea sa inventarieze si sa cipeze, cu bani europeni, tot efectivul de ursi de pe teritoriul tarii, intrucat se pare ca sunt mult mai multi decat se stia, a declarat Gratiela Gavrilescu, ministrul de resort, in Comisia pentru mediu din Senat.

„Saptamana trecuta am avut discutii cu reprezentanti ai Comisiei Europene, care abia acum au inteles realitatea din Romania privind specia de urs. Le-am explicat ca Romania nu are o inventariere clara a acestei specii, avem doar vorbe in functie de ce ni s-a dat de la fiecare fond cinegetic. Stim ca sunt aproape 7.000 de capete, dar se pare ca sunt mult mai multe. Si pentru acest lucru, tot cu ajutorul banilor de la UE si in asociere cu Academia Romana si cu cateva institute de cercetare, vom scrie un proiect prin care sa inventariem, sa cipam, sa protejam aceasta specie, astfel incat sa nu mai
fim pusi in situatia in care ursul sa manance omul”, a aratat Gavrilescu.

Potrivit acesteia, Romania poarta discutii cu alte tari europene, la nivel de ambasade, pentru identificarea unor rezervatii care ar putea prelua oparte din ursii din Romania.

„In UE se spune ca sunt in total vreo 900 de ursi, iar noi avem peste 7.000 sau 10.000, nici nu stim exact, si dorim ca acesti ursi, protejand specia, sa fie luati de anumite rezervatii, acolo unde exista posibilitatea”, a mai spus ministrul.

Intrebata daca au existat raspunsuri din partea unor tari ca ar dori sa primeasca ursi, Gavrilescu a raspuns: „Deocamdata nu, dar sunt cateva zone pe care le cunoastem ca ar putea, dar nu vreau sa vi le spun, ci in momentul cand va fi acest studiu gata, elaborat si depus la fonduri europene, atunci vom da si mai multe detalii, pentru ca vrem sa facem totul integrat si unitar”.

Ministrul Mediului a reiterat ideea ca ordinul de interventie pentru 145 de ursi, care a generat numeroase controverse, nu este unul de ucidere si a fost aprobat, dupa lungi dezbateri cu toti factorii implicati, pentru a proteja omul in cazul in care este atacat de urs.

„Pana la ora actuala nu a fost aprobata nicio interventie. Cereri au inceput sa vina, in baza procedurii incluse in ordin, adica toti factorii decidenti de la nivel local lucreaza, de la primarie la Protectia Mediului, Garda de Mediu, reprezentantii ministerului Agriculturii, care transmit toate datele la Directia de biodiversitate, iar aceasta emite ordin pentru interventie”, a completat Gavrilescu.  (Agerpres)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *