Ministrul Mediului: Nu ucidem urși, este cotă de intervenție pentru situații extreme

Ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, susține că ordinul privind cota de intervenție la carnivore mari nu prevede uciderea urșilor, ci relocarea acestora în zone unde nu există populație de urs, și nu exclude “exportul” animalelor, dacă există solicitări în acest sens.

“Aș dori în primul rând să citiți titlul acelui ordin. În ordin scrie cumva ‘Ordin pentru uciderea urșilor?’ Nu. Îmi pare foarte rău, ordinul este de intervenție, deci este de capturare a acelor carnivore mari și, bineînțeles, relocarea lor. Noi nu specificăm în ordin că ucidem urși, nu este cotă de vânătoare, ci este cotă de intervenție pentru situații extreme, în care carnivorele mari, respectiv ursul, coboară cât mai des și se apropie de anumite gospodării. Avem foarte multe situații în ultima perioadă de peste un an și jumătate, în care gospodării ale diverselor persoane, fie că sunt fizice, fie că sunt juridice, sunt devastate. Sunt pagube substanțiale și cel mai rău este atunci când ursul atacă direct cetățeanul, care de cele mai multe ori a ajuns în spital. Sunt foarte multe județe — Covasna, Harghita, Brașov, chiar și la Prahova — unde am avut nu un caz, ci mai multe, în care persoanele respective au ajuns la spital”, a declarat ministrul Mediului.

În opinia oficialului de la Mediu, relocarea urșilor se va face cu ajutorul Direcției de Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului și a Jandarmeriei Române în zone unde România nu mai deține populație de urs.

“O să fie relocați cu ajutorul Direcției de Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, a autorităților locale care s-au implicat, în alte zone unde nu avem populație de urs și în care s-a dovedit că este benefic și nu am avut o reîntoarcere a ursului. Au existat situații în care urșii s-au reîntors la locul de unde au fost relocați. Sunt cazuri în care s-au relocat, de exemplu, într-un spațiu privat, la Zărnești, dar și în anumite fonduri cinegetice și silvice. (…) Eu v-am explicat clar că se relocă și nu este vorba de ucidere, că altfel ar fi scris ‘cotă de vânătoare’, nu ‘cotă de intervenție’”, a explicat Gratiela Gavrilescu pentru Agerpres.

Întrebată dacă urșii pot fi “exportați” în alte țări unde nu mai există populație de urs de ani buni, șeful de la Mediu a precizat că a avut o discuție cu ambasadorii români pe acest subiect.

“La ultima întâlnire avută chiar cu ambasadorii noștri, care au venit la Ziua diplomaților în România, i-am rugat să contacteze inclusiv ministerele de resort (din țările respective — n. r.), astfel încât să ne poată ajuta în acest sens. Ministerul Mediului nu numai că nu dorește să împuște acești urși, să fie uciși — așa cum toată lumea, nu știu de ce, cu rea-voință cred că spune — ci dorește să fie o armonie în relația om-animal. Vrem să scriem, împreună cu ONG-urile și alte instituții și institute de cercetare cu care colaborăm, un proiect prin POIM, unde printre activități avem inventarierea acestor carnivore, pentru că nu se știu (efectivele — n. r.) la ora actuală. Se dă cu presupusul, că sunt 7.000 de urși, că sunt 9.000, nu știm exact. Nu știm nici zonele în care aceste carnivore au o populație mai mare. Vrem să facem o cipare a lor, pentru că trebuie spus clar că nu un urs, care are o vârstă mică, este cel care atacă gospodăria, ci un urs care are o vârstă mai înaintată. Vrem să reușim până la acel program să facem și o conștientizare, o prevenire, o educație a populației, astfel încât să nu ne mai ducem la iarbă verde și să lăsăm deșeurile pe care le producem pe spațiul verde, iar ursul să fie tentat să coboare din bârlog și să scormonească în deșeuri. Suntem deja la faza de selecție a partenerilor, deci Ministerul Mediului nu numai că nu stă, dar și se gândește la o strategie viitoare, pe termen lung, a conviețuirii cu animalele, pentru că așa este normal”, a adăugat ministrul Mediului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *