Ministerul Apelor si STS, protocol de colaborare pentru dezvoltarea sistemului informatic dedicat controlului trasabilitatii masei lemnoase

Ministerul Apelor si Padurilor (MAP) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) au semnat un protocol de colaborare in vederea dezvoltarii sistemului informatic dedicat controlului trasabilitatii masei lemnoase pe teritoriul Romaniei, care are o contributie esentiala in reducerea taierilor ilegale de arbori din padurile proprietate publica si privata.

Potrivit unui comunicat al MAP, dezvoltarea vizeaza componentele existente SUMAL (SUMAL OCOL, SUMAL AGENT), Wood tracking, IwoodTracking (Radarul Padurilor) si adaugarea de noi functionalitati sistemului informatic integrat.

Conform sursei citate, ministrul Apelor si Padurilor, Doina Pana, s-a intalnit joi cu reprezentantii organizatiilor neguvernamentale cu activitate relevanta in domeniul protectiei mediului (WWF Romania, Agent Green, Greenpeace Romania, Fundatia Eco-Civica, Plantam fapte bune in Romania) pentru a le prezenta stadiul unor proiecte majore ale institutiei pe care o conduce: dezvoltarea sistemului informatic integrat pentru controlul trasabilitatii masei lemnoase si realizarea unui studiul national privind padurile virgine.

„Punctual, ministrul Adriana-Doina Pana i-a informat pe reprezentantii ONG ca, intrucat domeniul Paduri este unul de importanta nationala, Ministerul Apelor si Padurilor (MAP) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) au semnat un protocol de colaborare in vederea dezvoltarii sistemului informatic dedicat controlului trasabilitatii masei lemnoase pe teritoriul Romaniei, care are o contributie esentiala in reducerea taierilor ilegale de arbori din padurile proprietate publica si privata”, se spune in comunicat.

Protocolul a fost incheiat in temeiul art. 3 lit. m) din Legea nr. 51/ 1991 privind securitatea nationala a Romaniei, actualizata, si al Legii nr. 92/ 1996 privind organizarea si functionarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale si are drept obiect colaborarea dintre parti in vederea realizarii, de catre MAP, cu sprijinul STS, a noului sistem informatic si de comunicatii SUMAL (Sistem Informatic Integrat de Urmarire a Materialelor Lemnoase) si stabilirea unui calendar exact astfel incat, pana la 31.12.2018 sa se incheie faza dezvoltarii functionalitatilor de baza, iar pana la data de 01.07.2019 functionalitatile complementare sa fie dezvoltate si operationalizate.

„Intrucat este vorba despre un sistem critic cu impact major in combaterea degradarii si distrugerii fondului forestier, a carui dezvoltare are un termen de finalizare stabilit clar prin Hotararea CSAT nr. 68 din 09.06.2015, respectiv luna decembrie 2018, in protocolul de colaborare incheiat intre MAP si STS sunt prevazute etape concrete de lucru”, mentioneaza ministerul.

Prima etapa, respectiv realizarea unei analize tehnico-functionala a sistemului informatic integrat, se va incheia la finalul acestui an si va fi executata de un consultant extern desemnat prin licitatia organizata deja de MAP. Castigatorul licitatiei va trebui, de asemenea, sa propuna solutii tehnico-functionale pentru dezvoltarea acestui sistem.

Referitor la subiectul paduri virgine, ministrul Apelor le-a inaintat reprezentantilor ONG spre analiza, dezbatere si completare draft-ul caietului de sarcini intocmit de specialistii MAP in vederea realizarii unui studiu finantat din Fondul pentru Mediu, prin care se doreste identificarea tuturor padurilor virgine din Romania si punerea lor sub protectie, prin includerea lor in Catalogul national.

Pana la aceasta data, MAP, prin structurile aflate sub autoritatea sa, a identificat si inclus in Catalogul national al padurilor virgine peste 3.800 de hectare de fond forestier care respecta criteriile prevazute de lege, se mai spune in comunicat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *