Localnicii din Ciugud, comuna din Romania cu cea mai mare absorbtie a fondurilor europene, isi colecteaza selectiv deseurile si isi composteaza gunoiul menajer, fiind incurajati, prin primirea unei „recompense”, sa sesizeze autoritatile atunci cand observa pe cineva ca arunca, de exemplu, pe strada sau in raul Mures PET-uri.
Primarul Gheorghe Damian a apreciat in cadrul Conferintei Regionale ‘Societatea Europeana a Reciclarii – Managementul Deseurilor & Autorizatiile de Mediu”, organizata de Asociatia Planeta Verde la Alba Iulia, ca sunt foarte importante constientizarea si educarea populatiei in vederea colectarii selective iar acolo unde este cazul trebuie aplicate amenzi.
„Sunt primar din 2000, cand, dincolo de orice nevoie pe care o avea satul romanesc, aveam foarte multe gunoaie. (…) Eram, cumva, un fel de groapa de gunoi a celor din jur, pentru ca era la indemana albaiulienilor si a celor din imprejurimi sa deverseze gunoiul orisiunde”, a spus Gheorghe Damian, edil-sef al Ciugudului, o comuna situata langa Alba Iulia.
Damian a explicat ca a inceput prin aducerea in comuna a unui serviciu de colectare a deseurilor si convingandu-i pe localnici sa incheie contracte.
„Sunt cativa pasi pe care trebuia sa-i facem. In primul rand, noi am trecut de la perioada comunista, cand nu prea aveam noi initiativa, aveau altii initiativa, in acest capitalism salbatic, cand atunci cand mergem afara, ne place curatenia, ne place disciplina, dar cand ajungem acasa ne comportam tot ca aici. Cred ca e foarte importanta constientizarea populatiei. Este foarte importanta educarea, pentru ca daca nu ii explici omului de 80 de ani de ce trebuie sa colecteze selectiv si care sunt efectele, el nu va intelege lucrul acesta”, a opinat primarul.
Edilul a mentionat ca de un mare ajutor a fost implicarea copiilor, mesageri catre parinti ai mesajului necesitatii de a selecta deseurile.
Administratia le-a pus la dispozitie localnicilor tomberoane, pe fiecare fiind lipit un abtibild cu un numar asociat imobilului respectiv, astfel incat ei sa stie ca daca o sa colecteze ‘anapoda’ gunoiul o sa fie amendati. Oamenii au primit si saci menajeri pentru colectarea selectiva pe fractii.
‘Cetatenii colecteaza acasa cele patru fractii uscate, respectiv sticla, hartie, metal, plastic. Gunoiul selectiv se ridica odata la doua saptamani iar in eurocontainerele sau tomberoanele puse la dispozitie de primarie colecteaza gunoi menajer, care se ridica, tot asa, la doua saptamani. Fiecare acasa isi composteaza biodegradabilul. Am convenit impreuna cu cetatenii si cu consiliul local modul asta, pentru educarea cetatenilor, pentru a reduce costurile pentru colectare, pentru ca una e sa se ridice saptamanal gunoiul menajer si alta e la doua saptamani’, a explicat edilul.
Satenilor le-au fost distribuite si unitati de compostare. ‘Le-am demonstrat oamenilor ca in doua saptamani, daca noi facem colectarea ca la carte, nu strangem mai mult de o jumatate de galeata de gunoi menajer’, a spus Gheorghe Damian.
El a adaugat ca tinerii pana in 18 ani sunt scutiti de plata gunoiului menajer. ‘Noi consideram asta o masura de a incuraja intinerirea populatiei si de a acorda facilitati tinerilor, pentru ca ei duc mai departe mesajul nostru pentru o colectare selectiva’, a afirmat Damian.
Primarul le-a relatat participantilor la conferinta de la Alba Iulia si experienta pe care a avut-o cu prilejul unei vizite la Seul.
‘Anul trecut am fost la o conferinta in Coreea de Sud si am invatat ceva ce nu am vazut in Europa. Seul, un oras foarte mare, dar foarte curat, nu are niciun cos de gunoi. Am intrebat ghidul de ce si mi-a spus ca gunoiul este ceva intim si nu se arunca pe strada. Stand stramb si judecand drept, asa este, adica nu putem merge in strada ca sa aruncam gunoaiele’, a opinat primarul.
Edilul a adaugat ca a aplicat acelasi principiu si in Ciugud.
„La inceput aveau obiceiul de a-mi arunca chiar mie la poarta, ca, vezi tu, Doamne, nu aveau cosuri de gunoi pe strada. Le-am explicat ca putem pune cosuri de gunoi din metru in metru, dar ca ele costa, ridicarea lor costa si ca nu cred ca Ciugudul este atat de imens incat sa nu-si poata tine gunoiul in buzunar pana acasa. Le-am explicat si faptul ca gunoiul este ceva intim si nu trebuie sa-l aruncam oriunde”, a declarat Damian.
El a mai spus ca in comuna singurele cosuri de gunoi sunt cele din apropierea bisericilor si din parculet.
‘Noi, la doua saptamani facem curatenie generala in toata comuna cu angajatii de la Serviciul domeniului public si privat, in numar de opt. Sigur ca ne deranjeaza enorm de mult cand astazi facem curat in toata comuna si maine-poimaine trecem pe strada si vedem PET-uri aruncate’, a afirmat Damian. In consecinta, s-a stabilit ca aceia care sesizeaza autoritatile cu privire la faptul ca X sau Y a aruncat gunoi pe strada sau in Mures sa primeasca o jumatate din valoarea amenzii care va fi aplicata acestuia.
Damian a subliniat ca urmareste astfel si descurajarea celor care arunca gunoi, dar si dezvoltarea simtului civic. ‘Eu m-am saturat, ca primar, sa vina sa-mi spuna ‘stiti, l-am vazut pe vecinul aruncand gunoi, dar sa nu ma spui’. Nu e treaba primarului, e treaba noastra, a tuturor cetatenilor, sa stopam aceste acte care nu fac cinste nimanui”, a spus acesta.
Reprezentanti din judetele din Regiunea Centru au participat miercuri la Alba Iulia la o conferinta in care s-a discutat despre managementul deseurilor.