Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) are o nouă structură de conducere

Federația Industriei Hoteliere din România anunță schimbarea Președintelui și componenței Comitetului Director, precum și a Comisiei de Cenzori, în cadrul Adunării Generale a membrilor din data de 31.03.2023. Cu această ocazie, noul președinte ales este doamna Simona Constantinescu, Directorul General Ana Hotels. Dna Constantinescu îi succede în funcție Dlui Calin ILE care a deținut această funcție timp de mai bine de 7 ani, din decembrie 2015 și care va prelua funcția de Președinte de Onoare  al FIHR – Federația Industriei Hoteliere din Romania.

Dna Constantinescu a ocupat anterior funcția de Vicepreședinte al FIHR, coordonând grupulul de lucru care s-a ocupat de măsurile specifice forței de muncă (șomaj tehnic, suport pentru sezonieri, Kurzarbeit/program flexibil/ reglementări personal Non-UE). Împreună cu grupul de lucru similar din cadrul confederației Concordia, din care FIHR face parte, a negociat și a susținut elaborarea cadrului legislativ necesar pentru sprijinirea financiară de către stat, prin Ministerul Muncii, Ministerul Economiei și ulterior Ministerul Antreprenorialului și Turismului și structurile din subordine, a afacerilor afectate de pandemie.

„Este o responsabilitate și o datorie de onoare să contribuim la îmbunătățirea mediului de afaceri în care industria hotelieră din România își desfășoară activitatea. Sper să ne ridicam la nivelul provocărilor pe care le vom avea de rezolvat, alături de ceilalți membrii ai Comitetului Director”, a declarat Simona Constantinescu, noul Președinte FIHR.

Noul Comitet Director este constituit din:

 1. Simona Constantinescu – Președinte FIHR & Director General, Ana Hotels SRL
 2. Călin Ile – Președinte de Onoare FIHR & Președinte Consiliu de Administrație Aro Palace Brașov
 3. Ștefan Balaur – Continental Hotels Romania
 4. Marius Băzăvan – Bacolux Hotels România
 5. Otilia Demian – Bacolux Hotels România
 6. Andreea Bălaj – DoubleTree by Hilton Cluj – City Plaza
 7. Dragoș Anastasiu – Green Village Resort
 8. Laura Damian – JW Marriott Bucharest Grand Hotel
 9. Sebastian-Ionut Puznava – Patronatul Marea Mamaia Constanța
 10. Cora Stolz – Radisson Blu Hotel, Bucharest & Park Inn
 11. Victor Berceanu – Ramada Plaza Craiova

Din Comisia de Cenzori fac parte doi membri FIHR:

 • Sanda Almășan – Grand Hotel Continental
 • Grațiela Bădicu – Le Boutique Hotel Moxa

Despre Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR)

Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) este prima asociație înființată în turismul românesc (aprilie 1990) si care are drept scop reprezentarea intereselor hotelierilor din România în relația cu autoritățile publice centrale, fiind membru în Consiliul Consultativ de Turism și partener de dialog pentru Ministerul Antreprenorialului si Turismului.

FIHR este și cea mai reprezentativă din industria hotelieră, prin cifra de afaceri și numărul de angajați ai membrilor săi, reunind 4 din top 5 companii hoteliere din România după cifra de afaceri, fiind prezentă la nivel național în peste 41 localități (24 județe) și cumulând peste 16.700 camere în proprietățile hoteliere membre. Este singura Federație hotelieră din țară care are parteneriate cu asociații ale hotelierilor din țările UE (Ungaria, Polonia, Cehia, Franța), iar prin aceste parteneriate poate face un schimb de informații, de best-practice, de experiențe atât în viața individuală a hotelurilor, dar și din viața asociativă.

Federația este afiliată la Confederația Patronală Concordia, o confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, reunind cele mai puternice 16 federații sectoriale din economia românească. Concordia participă la consultările publice din 24 de instituții publice centrale (ministere și autorități naționale), 11 comisii de lucru la nivel sectorial și 36 instituții publice teritoriale (la nivel regional, județean și local) si susține interesele membrilor săi în Consiliul Economic și Social (CES) si in Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR).

FIHR este membru fondator al Alianței Pentru Turism (APT), o structură informală deschisă și constituită voluntar, ce va deveni ONG, din care fac parte 22 organizații patronal-profesionale importante din turismul românesc.

Din iunie 2021, FIHR a devenit oficial și membru HOTREC, entitate ce reprezintă industria hotelieră, a restaurantelor și a cafenelelor la nivel european. HOTREC reunește 44 de asociații naționale care reprezintă interesul acestei industrii în 33 de țări europene diferite.

FIHR este si membru observatorHotel Star Union – organizație sub patronajul HOTREC care gestionează un sistem de clasificare hotelieră armonizată cu criterii și proceduri comune pentru a crea transparență și securitate pentru oaspeți, dar și pentru a consolida reputația și calitatea industriei hoteliere.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.