Ministrul Apelor si Padurilor, Doina Pana, a declaratla Oradea, ca sistemul Radarul Padurilor va fi mult mai functional prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), cu care s-a semnat un contract de colaborare in 20 septembrie a.c.
„Radarul este o dezvoltare a SUMAL-ului, care este din 2008, deci are aproape zece ani ca sistem informatic si e un pic invechit. Pana la finalul acestui an, o firma externa va trebui sa-l evalueze exact. Deja s-a facut licitatia, pe SEAP. In urma evaluarii vedem ce parte de hard trebuie sa cumparam noi, ministerul. Si ei, STS, incep pe tot parcursul anului 2018 reproiectarea lui pe surse deschise si dezvoltarea. Iar in prima parte a anului 2019, eu cred ca vor termina mai repede, vor realiza testarile”, a declarant Doina Pana.
Ministrul a dorit sa le raspunda tuturor celor „care au agitat apele, spunand ca de fapt s-a vrut sa se opreasca dezvoltarea” sistemului.
„Au existat, mai ales in mediul online, foarte multe voci. Iubitorii de padure sa stie ca radarul va fi mult, mult mai functional’ a declarat, in conferinta de presa, Doina Pana.
Ministrul a precizat ca Radarul Padurilor functioneaza „chiar foarte bine” impreuna cu sistemul 112, dar el trebuia dezvoltat.
„A fost o perioada cand a existat un blocaj din cauza unui contract fraudulos deschis anul trecut de fostul guvern si care nu s-a incheiat cu un produs final. Sase luni a fost blocata dezvoltarea si am reusit — fiind vorba si de legea sigurantei nationale, de faptul ca padurile sunt de interes national, ca este vorba de o hotarare CSAT incat Radarul si intregul sistemul sa se dezvolte — am reusit sa incheiem un protocol cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale si pana la finalul anului 2018 va fi gata dezvoltarea, urmand in prima jumatate a anului 2019 testarile. Acesta este un lucru exceptional pentru ca nu mai depindem de licitatii, de contestatii, de seriozitatea sau neseriozitatea unor firme sau chiar al unora de la guvernare. O institutie a statului se va ocupa de acest lucru. Si la ora actuala e la STS Eadarul. L-am dus exact pe motivul ca, indiferent ce guvern vine, sa nu-l poata opri. E in maini foarte bune”, a subliniat Doina Pana.
Ministrul Apelor si Padurilor a amintit toate demersurile facute si incheiate din anul 2014 si pana in prezent in ce priveste protectia fondului silvic, respectiv Radarul Padurilor, Codul silvic, legea contraventiilor silvice si statutul personalului silvic.
„Am reusit sa incheiem tot ce inseamna coercitie pe paduri. Toate aceste masuri coroborate, fara statutul personalului — care nu a fost modificat, au condus la niste efecte extraordinare pe care putina lume vrea sa le recunoasca. Nu inteleg de ce, pentru ca e o chestie de patriotism, cu care sa ne mandrim. E un progres urias in lupta impotriva taierilor ilegale. Deci radarul, cu o noua lege a contraventiilor silvice, cu un cod silvic implementat au condus ca de la 8,8 milioane de metri cubi cat se taia ilegal pe an pana in 2013 — o spune raportul Curtii de Conturi din 2014 — sa se ajunga la ora actuala la un 0,4 milioane metri cubi. Chiar sub putin. Eu nu spun ca e bine, targetul pe care noi ni l-am asumat pare utopic, dar putem spune ca tindem spre zero, insa de la 8,8 la 0,4 in trei ani, eu cred ca s-a dovedit ca toate aceste masuri au fost foarte eficiente”, a argumentat Doina Pana.
Ea a concluzionat ca datorita Radarului Padurilor tara noastra a devenit importator de bustean, in conditiile in care in prezent Romania importa anul doua milioane de metri cubi de bustean si exporta circa 300.000 de metri cubi.