Numarul pacientilor internati ca urmare a crizelor astmatice severe ar putea fi redus considerabil daca pe marginile drumurilor ar fi plantati copaci, potrivit concluziilor unui studiu de amploare, citat de publicatia The Telegraph.
O echipa de oameni de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Exeter a studiat impactul asupra bolilor respiratorii a „inverzirii” mediului urban si, potrivit concluziilor, plantarea copacilor poate contribui la reducerea efectelor periculoase ale fumului de esapament provenind din trafic. Pe de alta parte, cercetarea a descoperit ca, in unele cazuri, zonele intinse cu iarba si parcurile pot inrautati starea persoanelor diagnosticate cu astm deoarece polenul provenit de la acestea se combina cu agentii poluanti declansand aparitia unui tip de alergie numita „febra gri”, o reactie asemanatoare „febrei polenului” (rinita alergica sezoniera), cauzata de combinarea particulelor de polen cu cele poluante.
In Marea Britanie, astmul afecteaza aproximativ 5 milioane de persoane, costa sistemul national de sanatate in jur de 1 miliard de lire pe an si cauzeaza circa 1.000 de decese anual.
Poluarea exacerbeaza astmul, iar cercetarea a demonstrat ca o densitate mare de copaci in zonele intens poluate contribuie la un numar mai mic de internari in unitatile medicale in comparatie cu regiunile mai putin poluate si cu mai putini copaci.
Efectul benefic se mentine chiar daca polenul provenit de la copaci poate cauza crize de astm, acest lucru sugerand ca efectul de absorbtie a poluantilor din atmosfera il depaseste pe cel alergic, in special atunci cand nivelul de poluare este unul ridicat, precizeaza sursa citata.
Conform cercetatorilor, un numar de 300 de copaci in plus pe kilometru patrat este asociat cu o scadere cu circa 50 de cazuri de pacienti cu crize de astm inregistrate la camerele de garda la 100.000 de locuitori pe o perioada de 15 ani.
„Spatiile verzi si gradinile au fost asociate cu reducerea spitalizarii ca urmare a astmului in cazul nivelurilor scazute de poluare, insa nu si in cele mai poluate zone urbane. In ceea ce priveste copacii, lucrurile stau invers”, a declarat conducatorul studiului, doctor Ian Alcock. „De vina ar putea fi polenul de la plantele ierboase care devin factori alergici mai puternici in combinatie cu poluantii din atmosfera astfel incat beneficiile oferite de spatiile verzi se diminueaza pe masura ce nivelul de poluare creste. Spre deosebire de aceasta situatie, copacii pot indeparta in mod eficient poluantii din aer, iar acest lucru poate explica de ce par sa aiba cel mai mare beneficiu in zonele in care nivelurile (de poluare) sunt ridicate”, a precizat el.
Studiul, publicat in jurnalul „Environmental International”, a analizat peste 650.000 de cazuri de crize astmatice grave inregistrate timp de 15 ani in Anglia si a comparat situatia din 26.000 de cartiere.