Colaborare pentru revenirea la o Europă mai rezilientă, prosperă și sustenabilă

Scrisoare deschisă a Inițiativei CEO pentru Redresarea, Reformarea și Reziliența Europei către Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European

  1. ÎNVĂȚĂM DIN EXPERIENȚA CRIZEI PENTRU A DEBLOCA OPORTUNITĂȚI VIITOARE

Noi, Inițiativa CEO pentru Redresarea, Reformarea și Reziliența Europei, reprezentăm companii multinaționale din diferite sectoare, care au împreună un total de 1,7 milioane de angajați, generând venituri de peste 600 de miliarde de euro. Companiile noastre se supun Acordului de la Paris privind schimbările climatice și au adoptat propriile planuri de decarbonizare.

În timp ce Europa se confruntă cu o provocare fără precedent ca urmare a dezechilibrelor generate de pandemia COVID-19, suntem pregătiți să oferim sprijin solid „Noii generații UE” a Comisiei Europene pentru a propulsa economiile pe termen scurt, dar și să ne pregătim pentru o transformare pe termen lung pentru a construi o Europă mai rezilientă, digitalizată, prosperă și mai sustenabilă pentru generațiile viitoare.

  1. PRINCIPIILE DE BAZĂ PENTRU O REVENIRE DURABILĂ ȘI O TRANSFORMARE PE TERMEN LUNG A INDUSTRIILOR EUROPENE

Prin urmare, următorul set de principii ar trebui să ghideze deciziile politice ale UE:

1. Prioritizarea măsurilor care au efecte pozitive imediate asupra ocupării forței de muncă, contribuie la dezvoltarea durabilă și sunt în conformitate cu obiectivele de mediu ale European Green Deal pentru 2030 și 2050.

2. Eliminarea barierelor existente în calea investițiilor din sectorul privat în tehnologii cu zero emisii sau care contribuie la reducerea emisiilor de carbon, energie regenerabilă, eficiență energetică și circularitate.

3. Promovarea reformelor fiscale și a unui sistem holistic de stabilire a prețurilor emisiilor de CO2 care să introducă prețuri ambițioase pentru emisiile de carbon, ca element central al unui viitor sistem, trimițând un semnal clar în ceea ce privește prețurile pieței, asigurând în același timp o tranziție echitabilă din punct de vedere social pentru cetățenii europeni și conducând către obiectivele stabilite de reducere a emisiilor.

4. Stimularea cererii pentru soluții durabile, inovatoare și digitale, printre altele prin utilizarea sistemelor de energie regenerabilă, a achizițiilor publice și a investițiilor și prin creșterea standardizării la nivelul UE.

5. Adoptarea tehnologiilor digitale și a finanțării sustenabile ca facilitator al tranziției către o economie circulară, fără emisii de carbon.

6. Militarea pentru transparență în ceea ce privește sustenabilitatea inițiativelor UE, precum și a produselor corporate și a lanțurilor de aprovizionare.

  1. CONTRIBUȚIA NOASTRĂ

Suntem pregătiți să ne implicăm în atingerea obiectivelor European Green Deal.

În linie cu modelele noastre de business, experiența și angajamentele pe care ni le-am asumat, am identificat următoarele domenii de acțiune ale European Green Deal, tangibile prin digitalizare, la succesul căruia am fi încântați să contribuim cu propuneri constructive:

1. Decarbonizarea și stabilirea prețului carbonului

2. Inovații cu zero emisii sau care contribuie la reducerea emisiilor de carbon

3. Economie circulară

4. Finanțare sustenabilă

Pentru aceste domenii de acțiune, vom elabora recomandări specifice care să permită un plan de afaceri privind contribuția companiilor noastre la decarbonizare, creștere durabilă și crearea de locuri de muncă durabile.

  1. RECOMANDĂRI SPECIFICE

Considerăm că Green Deal trebuie să fie fondat pe un set inteligent de politici industriale care să stimuleze schimbările structurale și să fie însoțit de condiții favorabile pentru o transformare industrială. În linie cu două dintre principiile de bază amintite mai sus, vă recomandăm următoarele:

Reformele fiscale și un sistem holistic de stabilire a prețurilor CO2

  • Trebuie avute în vedere o creștere previzibilă a prețului minim și o dezvoltare adecvată a EU-ETS pentru a acoperi toate sectoarele, menținând competitivitatea companiilor europene.
  • Veniturile din ETS (și taxele naționale de mediu) ar trebui direcționate către inovare sustenabilă și decarbonizare industrială – în acest context, salutăm fondul de inovare al UE.
  • În timp ce semnalele referitoare la preț pentru CO2 ar trebui să fie declanșate în primul rând de ETS, o reformă a impozitării energiei și a directivei sale ar trebui să țină seama de impactul asupra climei al tuturor transportatorilor de energie pentru a asigura decarbonizarea pieței energiei.

Soluții sustenabile, inovatoare și digitale

  • Este necesară o extindere rapidă a capacităților de producție a energiei din surse regenerabile ca bază pentru transformarea tuturor industriilor.
  • În ceea ce privește promovarea electrificării eficiente din punct de vedere al costurilor, este importantă extinderea rețelelor electrice inteligente și stimularea dezvoltării infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice.
  • În ceea ce privește cuplarea sectorială, sunt necesare scalarea tehnologiilor de procesare cu emisii scăzute de dioxid de carbon, a hidrogenului și a combustibililor sustenabili. Combustibilii alternativi sunt un factor-cheie pentru decarbonizarea, de exemplu, a aviației, și a unor procese industriale. O revizuire a strategiei privind combustibilii alternativi trebuie să se concentreze pe alinierea inițiativelor la nivelul UE și pe facilitarea scalabilității soluțiilor deja existente și a celor viitoare.
  • Facilitarea punerii în aplicare cu succes a noului Plan de Acțiune privind Economia Circulară necesită promovarea inovării în diferite forme de reciclare prin crearea unor condiții de concurență echitabile și menținerea unei definiții neutre din punct de vedere tehnologic a reciclării.

Semnatari, la data de 29 iunie 2020:

ABB Ltd    Björn Rosengren
Akzo Nobel N.V.Thierry Vanlancker
Enel S.p.A.Francesco Starace
E.ON SEDr. Johannes Teyssen
IBERDROLA S.A.José Ignacio Sánchez Galán
A.P. Møller – Mærsk A/SSøren Skou
SAP SEChristian Klein
Scania ABHenrik Henriksson
Schneider Electric SEJean-Pascal Tricoire
Siemens AGJoe Kaeser
Volkswagen AGDr. Herbert Diess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *