- Membrii s-au pus de acord la prima ședință: „Susținem Acordul Verde al UE. Obiectivele climatice sunt fezabile, asigură dezvoltare durabilă și locuri de muncă în viitor”
- Enel și 11 companii europene de top colaborează pentru decarbonizarea economiei și a societății
- Investițiile de peste 100 de miliarde de euro sunt incluse în planurile de decarbonizare ale membrilor
- Companiile membre reprezintă toate sectoarele cheie din industrie, cu venituri anuale de peste 600 de miliarde de euro și 1,7 milioane de angajați
Francesco Starace, CEO al Enel, și alți directori executivi din alte 11 companii europene și-au unit ieri forțele pentru un viitor cu zero emisii de carbon și o Europă mai puternică. Uniunea Europeană se angajează să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, ceea ce este în conformitate cu strategiile de decarbonizare ale companiilor din CEO Alliance. Toți membrii susțin obiectivele Acordului de la Paris pentru 2050, Acordului Verde al UE și ambiția de a crește obiectivele UE legate de climă. Companiile reprezintă diferite industrii, generează venituri anuale combinate de 600 de miliarde de euro și au 1,7 milioane de angajați. CEO Alliance își canalizează eforturile în vederea decarbonizării: conectează sectoare și strategii, identifică potențial de colaborare și încurajează proiecte și investiții pentru o economie și o societate durabile.
La întâlnirea de inaugurare de la Stuttgart, alianța trans-industrială a subliniat: „Obiectivele climatice ale Uniunii Europene sunt fezabile. Industriile noastre nu blochează, ci mai degrabă favorizează tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Vedem potențial de creștere pentru toate industriile pe termen lung. Dacă gestionăm cu succes această transformare istorică, rezultatul va fi o dezvoltare durabilă și noi locuri de muncă. Împreună vom susține toate eforturile pentru a ajunge la un consens social pentru sustenabilitate.” Lansată ieri, CEO Alliance devine o asociație care unește strategiile corporative, industriile și societățile pe drumul către o Europă neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Toți membrii cred că noile obiective climatice ale Comisiei Europene, care prevăd reduceri ale emisiilor de carbon cu 55% până în 2030, sunt realizabile. În ceea ce privește industria, membrii CEO Alliance s-au angajat deja să investească peste 100 de miliarde de euro în planurile de decarbonizare în următorii ani, pentru a contribui la atingerea acestor obiective. Fiecare membru și-a definit propria strategie de abordare a decarbonizării, prin reducerea emisiilor de carbon în lanțurile valorice relevante și prin oferirea de produse și servicii durabile clienților. Pentru atingerea respectivelor obiective legate de CO2, fiecare membru și fiecare sector depind de alți membri și sectoare, ceea ce necesită în special activități intersectoriale.
Potențialul de colaborare al CEO Alliance a fost identificat în șase domenii: în sistemele energetice, generarea de energie regenerabilă trebuie extinsă rapid iar rețelele electrice trebuie modernizate. În ceea ce privește mobilitatea și transportul, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice trebuie mărită iar transportul de mărfuri cu emisii reduse de carbon, intensificat. Producția cu impact zero – în special pentru componentele de generare a energiei din surse regenerabile – și producția durabilă a bateriilor sunt aspecte cheie în procesele de fabricație și industriale. În ceea ce privește clădirile și mediile urbane, accentul este pus pe birouri cu emisii zero și pe o planificare urbană durabilă și ecologică. Din punct de vedere al noilor modele de afaceri, accentul cade pe monitorizarea emisiilor de carbon folosind tehnologiile digitale din lanțul de aprovizionare. Domeniul finanțării durabile va oferi, de asemenea, noi oportunități.
Membrii sunt de acord că tranziția către un viitor cu zero emisii de carbon trebuie să se bazeze pe un consens public larg. CEO Alliance este dispus să contribuie la acest consens și să stabilească un contract social, intensificând dialogul dintre părțile interesate din sectorul privat, sectorul public și din societatea civilă. În același timp, membrii solicită liderilor politici să ofere sprijin politic și stimulentele necesare. Ședința de inaugurare a început cu o discuție cu Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene.
CEO Alliance este convinsă că decarbonizarea ambițioasă și colaborarea intersectorială necesită cadre politice ambițioase și intersectoriale, de exemplu, stabilirea prețurilor carbonului la valoare minimă în sistemul de comercializare a cotelor de emisii al UE, o reformă a sistemului de impozitare a energiei și creșterea cererii pentru soluții digitale durabile și inovatoare, prin scheme de reînnoire, achiziții publice și investiții, printre altele.
CEO Alliance reprezintă membri din sectoare cheie ale industriei: ABB, AkzoNobel, Eon, Enel, Iberdrola, A.P. Møller Maersk, Philips, SAP, Scania, Schneider Electric, Siemens și Volkswagen. După prima scrisoare comună adresată Comisiei Europene în iunie 2020, prima reuniune față în față a subliniat angajamentul de a acționa rapid și de a recunoaște urgența transformării necesare pentru a fi competitivi în viitor.