Stejarul secular din satul Mercheasa (Brasov) a fost descoperit in anul 2010, in urma unui concurs organizat pentru copii de catre Fundatia „Mihai Eminescu Trust”. O fetita din satul Mercheasa a facut descoperirea, dupa care Asociatia Carpaterra impreuna cu Institutul de Cercetare Agricola si Silvica (ICAS) Brasov au evaluat varsta stejarului, dupa o metoda stabilita de cercetatorii englezi, care au masurat timp de 300 de ani un stejar intr-o zona din Anglia si au observat ca acesta crestea mai mult de un metru intr-o suta de ani.
„Un calcul simplu ne-a aratat ca stejarul de la Mercheasa, care are 9,3 metri circumferinta, fiind din aceeasi specie si tot pe o pasune deschisa, are peste 900 de ani, dupa evaluarile facute de noi impreuna cu cercetatorii de la ICAS Brasov. In jurul stejarului, la o distanta de 150 de metri, s-a construit un gard pentru a fi protejat, iar cei care vin cu masina trebuie sa-si parcheze autoturismul la o distanta de 400 de metri de stejar”, a mai spus Catalin Cantor, presedintele Asociatiei Carpaterra.
Satul Mercheasa are 400 de locuitori, apartine de comuna Homorod si se afla la 70 de kilometri de municipiul resedinta de judet. Din DN13 se ajunge in sat pe un drum neasfaltat cu o lungime de 10 kilometri.
In aceasta zona s-a organizat anul acesta cea de-a doua editie a Zilei Stejarului care a debutat pe 23 septembrie cu un concurs de alergare Gorun Trail, desfasurat pe doua trasee, unul fiind de 32 de kilometri, cu o diferenta de nivel de 600 de metri, intre satul Mercheasa — stejarul secular — Complexul Geologic Racos, alta arie protejata din subordinea Asociatiei Carpaterra si inapoi in satul Mercheasa. Cel de-al doilea traseu masoara 10 kilometri, distanta dintre satul Mercheasa — stejarul secular si retur.
„Este un eveniment foarte asteptat, traseele sunt accesibile oricui doreste sa alerge in aer liber. Traseele traverseaza si pasunea de peste 1.000 de metri patrati in care se afla alte cateva sute de stejari seculari. Traseul este unul deosebit”, a spus coordonatorul concursului de alergare, Silviu Neculai Pelei, care a mentionat ca anul trecut au participat la concurs 270 de alergatori din tara, dar si din Olanda si Portugalia.
Un targ de produse traditionale, un concurs de pictura, un atelier de bricolaj, o proiectie de filme documentare despre natura, muzica straveche interpretata, in trei locuri din sat, la tulnice, fluiere, tobe si harpa si o expozitie de fotografie si video intitulata „Arbori seculari din Romania” sunt alte manifestari desfasurate cu aceasta ocazie.