CE: Versiune perimată a sistemului informatic din România privind circulația produselor accizabile

Comisia Europeana îndeamnă insistent România să ia măsurile necesare pentru dezvoltarea unui nou sistem informatic pentru monitorizarea circulației produselor accizabile (alcool, tutun și produse energetice).

Astfel, pe data de 14 mai 2020 CE a decis să trimită un aviz motivat României pentru că nu a finanțat și dezvoltat conform calendarului convenit un sistem informatic pentru monitorizarea circulației produselor accizabile la nivelul UE.

Normele UE (în principal Directiva 2008/118/CE a Consiliului permit produselor accizabile să circule în regim de amânare a plății accizelor, cu condiția ca documentele electronice să fie prelucrate în mod corespunzător în statele membre de expediere și de sosire. De asemenea, sistemul informatic le permite statelor membre să comunice informații cu privire la operatorii autorizați să pună în circulație astfel de produse și să coopereze între ele pentru a combate frauda.

România utilizează deja o versiune perimată a sistemului informatic și nu a luat măsurile necesare pentru a utiliza noua versiune. Faptul că România nu a acționat în timp util ar putea avea consecințe grave asupra pieței interne, deoarece produsele accizabile nu ar fi autorizate să circule, în mod normal, către sau dinspre România decât odată ce acciza a fost achitată în mod corespunzător. Aceasta ar putea afecta, de asemenea, toate celelalte state membre care au nevoie să trimită și să primească informații administrative din România. Dacă România nu ia măsuri în următoarele patru luni, Comisia poate decide să trimită cazul în fața Curții de Justiție a UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *