Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 11 ianuarie 2022, la conferința de presă de lansare în România a Președinției franceze a Consiliului UE. La eveniment au participat ambasadoarea Franței la București, Laurence Auer, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București și jurnaliști.
În debutul intervenției sale, ministrul afacerilor externe a transmis regretul profund ca urmare a încetării din viață a Președintelui Parlamentului European, David Sassoli. A subliniat faptul că, prin dispariția sa, Uniunea pierde un promotor al proiectului european şi al valorilor europene.
În ceea ce privește preluarea de către Franța a Președinției rotative a Consiliului UE, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat satisfacția pentru angajamentul Franței de a acționa cu hotărâre pentru consolidarea proiectului european, în beneficiul tuturor cetățenilor Uniunii, prin prioritățile vizând gestionarea pandemiei și a eforturilor de redresare economică, avansarea tranziției ecologice și digitale, gestionarea provocărilor migrației, protecția eficientă a frontierelor Uniunii, precum și proiectarea obiectivelor de stabilitate și prosperitate în vecinătate, în paralel cu promovarea unei Uniuni puternice în plan global.
Astfel, ministrul afacerilor externe a exprimat susținerea României pentru avansarea agendei europene pe durata Președinției franceze, subsumate motto-ului „Relansare, Forță, Apartenență”. A evidențiat sprijinul României pentru o Uniune mai rezilientă, atât în plan intern, cât şi al agendei externe.
În context, ministrul Bogdan Aurescu a remarcat faptul că momentul preluării de către Franța a Președinției semestriale coincide cu celebrarea a 15 ani de la aderarea României la UE, un moment istoric pentru țara noastră. Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat beneficiile aderării României la UE, cât și contribuția țării noastre la dezvoltarea unității şi coeziunii proiectului european.
Ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire și la contextul complex în care Franța deține Președinția semestrială și a salutat obiectivele Președinției franceze a Consiliului în ceea ce privește creșterea economică şi consolidarea modelului economic european. A arătat că acest pilon este unul deosebit de important, având în vedere impactul imediat asupra cetățenilor europeni, inclusiv a celor români.
Ministrul afacerilor externe a făcut referire, de asemenea, la conexiunea existentă între obiectivele de creștere economică şi cele vizând tranziția verde și cea digitală. A subliniat necesitatea pregătirii minuțioase a acestor două procese de tranziție, care trebuie realizate în mod echilibrat, pentru a nu adânci disparitățile economice și sociale dintre statele membre UE. Referitor la tranziția verde, a punctat importanța luării în considerare a specificului economic și social al fiecărui stat membru UE, impactul direct al măsurilor asupra cetățenilor și societății în ansamblu, precum și asupra diferitelor sectoare economice, context în care a pledat pentru o abordare integrată a negocierilor privind pachetul legislativ Fit for 55, de natură să conducă la soluții echilibrate și flexibile.
Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul României și pentru obiectivul vizând protecția frontierelor externe ale UE. Totodată, a subliniat importanța unui spațiu Schengen pe deplin integrat, care să contribuie la o Piață Unică eficientă și funcțională. În context, a reiterat obiectivul legitim al României de a adera la spațiul Schengen şi a atras atenția că ţara noastră a îndeplinit deja criteriile de aderare în acest sens.
Șeful diplomației române a salutat și obiectivele Președinției franceze în planul politicilor sociale și a evidențiat atenția pe care România o acordă acestei problematici.
În planul acțiunii externe a UE, ministrul Bogdan Aurescu a pus accentul pe necesitatea realizării de progrese cu privire la politica de extindere a UE, având în vedere acțiunea transformatoare a acesteia în vecinătatea Uniunii. În acest sens, a exprimat speranța că organizarea Conferințelor interguvernamentale pentru începerea efectivă a negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord și Albania va avea loc cât mai curând.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, necesitatea întăririi rolului UE în vecinătatea sa și a evidențiat atenția pe care UE trebuie să o acorde Parteneriatului Estic, inclusiv prin punerea în aplicare a deciziilor Summitului recent. În context, a arătat că este esențială consolidarea relațiilor Uniunii cu statele partenere din această regiune, în vederea promovării valorilor comune și a asigurării stabilității, prosperității, rezilienței și securității. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul ferm al României pentru obiectivele de integrare europeană și reformă democratică profundă ale Republicii Moldova.
Totodată, ministrul afacerilor externe a evidențiat rolul unui parteneriat transatlantic solid, bazat pe principii, valori și obiective comune. De asemenea, a subliniat faptul că dezvoltarea rolului UE în planul securității și apărării trebuie să aibă loc în deplină complementaritate cu angajamentele existente în cadrul NATO.
În finalul intervenției sale, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la Conferința privind viitorul Europei, una dintre temele majore ale Președinției franceze a Consiliului, ale cărei lucrări se vor finaliza pe durata mandatului francez. A subliniat importanța unor concluzii pragmatice, care să reflecte așteptările cetățenilor europeni și care să permită o acțiune concretă a Uniunii în domeniile și politicile europene cu impact direct pentru cetățeni. De asemenea, a reiterat importanța solidarității și unității ca bază pentru acțiunea UE și în perspectivă.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.