INATECH Packaging continuă să își crească prezența în regiune cu scopul de a deveni un jucător cheie în industria de ambalaje

Grupul INATECH își consolidează prezența în regiune în a doua parte a acestui an, cu accent deosebit pe țările vecine Bulgaria și Ungaria. Intenția este de a stabili noi parteneriate strategice cu jucători importanți de pe aceste piețe, inclusiv în domeniul comerțului online, în paralel cu furnizarea unor produse și servicii adaptate la cerințele specifice fiecărei țări.

Pe termen mediu și lung, compania urmărește extinderea conceptului de „complete packaging provider”, cu scopul de a deveni un jucător cheie în industria de ambalaje din regiune, o piață cu un mare potențial, în contextul dezvoltării comerțului online din ultima perioadă.

Grupul INATECH a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de euro, iar pentru 2023 este estimată o creștere de 15%, până la circa 9,2 milioane de euro. Și exporturile au o direcție ascendentă anul acesta, urmând să depășească 10% din cifra de afaceri, după ce anul trecut au constituit 8%. Clienții vin din mai multe țări europene, atât din regiune, cât și din Occident, în top fiind Germania și Austria.

„Planurile noastre pentru scalarea afacerii la nivel local și internațional sunt ambițioase și vizează atingerea unor obiective importante. În primul rând, ne propunem să consolidăm și să extindem prezența noastră pe piața locală, prin identificarea de noi oportunități de afaceri și prin dezvoltarea de soluții inovatoare și sustenabile de ambalare. Ne dorim să acoperim un număr cât mai mare de industrii și domenii, devenind lideri naționali pe piața ambalajelor pentru protecție”, spune Cristian Bădescu, fondator și CEO al INATECH Packaging.

Pentru companie, prima jumătate a acestui an a fost marcată de o serie de provocări, dar și de oportunități, odată cu tendințele de automatizare și optimizare a proceselor de producție și logistică manifestate in piață. În consecință, volumul tranzacționat de echipamente si utilaje destinate ambalării a crescut, introducând pe piața românească noi sisteme și mașini automate și semiautomate care să acopere nevoile clienților companiei.

„Cererea pentru ambalajele ecologice s-a dublat în ultimul timp, existând o tendință semnificativă în rândul consumatorilor de a fi mai atenți la certificările: FSC, ISCC, Climate Neutral. Acest nou obicei reflectă preocuparea tot mai mare a consumatorilor în ceea ce privește impactul asupra mediului și dorința de a susține practici durabile și responsabile în industria ambalajelor”, mai spune Cristian Bădescu.

Totodată, provocările majore din prima jumătate a anului 2023 au avut legătură cu încetinirea vizibilă a economiei globale și implicit a scăderii consumului. România continuă și în 2023 să fie puternic afectată de o inflație mare și, în consecință, de presiunile generate de costul vieții. În același timp, penuria de forță de muncă specializată, mai ales pe segmentul de producție, reprezintă o continuă provocare pentru industria producătoare.

„Inflația și conflictul din Ucraina pot fi provocări semnificative pentru mediul general de business. Aceste aspecte pot genera: creșterea costurilor, scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, volatilitatea pieței financiare, perturbarea lanțului de aprovizionare și instabilitate politică și economică. Companiile trebuie să fie proactive și să-și adapteze strategiile pentru a face față tuturor provocărilor din segmentul de business”, continuă Cristian Bădescu. De altfel, tocmai din cauza inflației încă ridicate și a scăderii consumului după prima jumătate a acestui an, perspectivele sale referitoare la creșterea marjei de profitabilitate sunt relativ rezervate pentru 2023. INATECH Packaging a înregistrat în anul 2022 o marjă netă a profitului de 7,4% din cifra de afaceri în sectorul de distribuție și o marjă netă de 14,3% în sectorul de producție.

„În anul 2023 ne vom focusa să menținem această marjă de profit. Desigur că și planurile noastre de business pentru perioada următoare sunt concentrate pe noi parteneriate internaționale, pe inovare și investiții strategice în viitorul industriei de packaging. Vom pune accentul pe sustenabilitate, ambalaje eco-friendly, echipamente inovative și tehnologii inteligente”, nuanțează Cristian Bădescu.

La nivel local, compania este prezentă în Domneşti (Ilfov), locul unde se află atât sediul central, cât și depozitul ce deservește zona de sud-est a ţării. De asemenea, începând cu anul 2023, spațiul logistic din Oradea (Calea Clujului 271) a fost relocat în singurul parc industrial din România cu un terminal cargo aerian – CTPark Oradea Cargo Terminal. Această relocare îi oferă un avantaj strategic companiei INATECH Packaging, acoperind piața din zona de vest a țării, cu ieșire spre Ungaria.

La modul general, obiectivele INATECH Packaging sunt strâns legate de oferirea unor soluții complete de ambalare de protecție, precum și de îmbunătățire a experienței de cumpărare a consumatorilor. În același timp, lucrează la extinderea prezenței sale pe mai multe segmente de business. Pentru a atinge aceste obiective, compania va continua să investească în dezvoltare, colaborând cu parteneri strategici și adoptând cele mai recente tehnologii disponibile în industrie.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.