Uniunea Europeana ar putea economisi, in fiecare an, aproximativ 7,5 miliarde de euro ca urmare a imbunatatirii utilizarii deseurilor din constructii si demolari, se arata intr-un comunicat remis Agerpres.
„Este esentiala existenta unei economii circulare, care presupune constructia, demolarea si in final, reconstructia ulterioara cu materiale obtinute din deseurile reciclate. Avand in vedere ca o tona de deseuri are o valoare de aproximativ 10 euro, in Uniunea Europeana ar putea fi economisiti, in fiecare an, aproximativ 7,5 miliarde de euro ca urmare a imbunatatirii utilizarii deseurilor din constructii si demolari (C&D). De asemenea, fiecare tona de material reciclat reprezinta o scadere importanta in cantitatea de deseuri, asadar protocolul aduce beneficii substantiale atat sectorului constructiilor, cat si mediului”, conform comunicatului Smartpoint.
Potrivit sursei citate, peste doua tone de deseuri sunt generate anual din constructii si demolari, per cetatean european, iar sectorul C&D genereaza cel mai mare volum de deseuri din Uniunea Europeana, circa o treime din totalul deseurilor produse.
In text se mentioneaza ca o mare parte a deseurilor din C&D este reciclabila, insa rata de recuperare pentru UE28 este de sub 50%, unul din obstacolele reutilizarii deseurilor din fiind lipsa increderii in calitatea materialelor reciclate.
„Unul dintre obstacolele in calea reciclarii si reutilizarii deseurilor din C&D in Uniunea Europeana este lipsa de incredere in calitatea materialelor reciclate din constructii si demolari, care inhiba cererea de materiale reciclate C&D si dezvoltarea infrastructurilor de gestionare a deseurilor in sectorul C&D. Mii de locuri de munca pot fi generate daca piata deseurilor rezultate din C&D este stimulata corespunzator”, se mai spune in comunicat.
Detalii despre noul protocol de gestionare a deseurilor din constructii si demolari, dar si despre potentialele beneficii ale acestuia au fost prezentate marti in cadrul conferintei „Protocolul UE pentru gestionarea deseurilor din constructii si demolari: Cum sa transformi deseurile in oportunitati?’, organizate de Comisia Europeana, la sediul Reprezentantei CE in Romania din Bucuresti.