Titularul unei autorizatii de construire va fi responsabil de gestionarea deseurilor, atingerea obiectivelor de reciclare, precum si valorificarea acestora dupa ce autoritatile romane vor adopta o hotarare de Guvern pentru transpunerea in totalitate a Directivei europene privind deseurile, a aratat Marian Matesica, consilier in cadrul Ministerului Mediului.
„Dupa intrarea in vigoare a actului normativ va trebui sa se deruleze fluxul de deseuri inerte si deseuripericuloase, care, bineinteles, va asigura o colectare selectiva, dar si cresterea gradului de tratare. Materialele rezultate din acest proces vor trebui pastrate separat pentru a se inlatura orice posibilitate de contaminare. Referitor la obligatiile si responsabilitatile titularului de autorizatie de construire, acesta este responsabil pentru gestionarea deseurilor, pentru atingerea obiectivelor de reciclare si valorificare si de asemenea pentru intocmirea planului de gestionare a deseurilor”, a mai spus consilierul din cadrul Ministerului Mediului, care a participat la o conferinta organizata de Comisie Europeana referitoare la Protocolul UE privind managementul deseurilor din constructii si demolari.
Matesica a mentionat ca trecerea de la o economie liniara la cea circulara va aduce beneficii sociale, economice, pentru mediu, dar si pentru resurse.
„Urmarim trecerea de la economia liniara la cea circulara. Vor fi beneficii sociale, economice, pentru resurse si beneficii pentru mediu. Vom avea generari de noi locuri de munca, impact asupra mediului si contributie la utilizarea eficienta a resurselor. Ce presupune adoptarea unui asemenea act normativ? In primul rand reglementeaza fluxul de deseuri din constructii si desfiintari. De alta parte transpune in totalitate Directiva cadru 98/2008, sub aspectul gestionarii acestor deseuri. Pe de alta parte, acest HG raspunde la adresa Comisiei Europene, prin care Romania e atentionata de transpunerea a directivei cadru privind deseurile, 98/2008, pe acest domeniu”, a spus Matesica.
Comisia Europeana a organizat conferinta „Protocolul UE privind managementul deseurilor din constructii si demolari: Cum sa transformi deseurile in oportunitati?” in cadrul careia au fost dezbatute provocarile si oportunitatile din acest sector.