Presedintele CNIPMMR, dl.Florin Jianu a prezentat in cadrul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social-CNTDS prezidat de premierul Nicolae Ciuca, propunerile mediului de afaceri pentru sprijinirea IMM-urilor în vederea depășirii crizei energetice și pentru diminuarea creșterii necontrolate a prețurilor pe întreg lanțul economic.
Având în vedere următoarele problemele cu care se confruntă IMM-urile:
- Creșterea prețurilor la energie electrică, gaze naturale și combustibil.
Ex. dublarea pretului la gaze naturale și creșterea de 4 ori a prețului la energia electrică. - Inexistența unor prevederi legale care sa permită IMM-urilor producerea de energie verde din biomasă, biogaz, energie solară, deșeuri etc.
- Lipsa de programe de finanțare pentru IMM-uri pentru producerea de energie electrică necesară funcționării proprii;
- Creșterea prețurilor în retail ca urmare a creșterii prețului la transport atât pe plan national, cât și european și mondial, precum și a creșterii prețului cu energia electrică și gazele naturale.
Cu titlu de exemplu, creșteri de prețuri generate de criza prețurilor la energie:
a) În domeniul panificației, unde se folosesc cuptoare pe gaz, prețurile au crescut cu cel puțin 10%.
b) Începând cu luna februarie se estimează o creștere a prețului apei minerale îmbuteliate cu 10% – 15%. - Creșterea prețurilor în domeniul construcțiilor, atât în ceea ce privește materialele de constructii cât și a costului cu forța de muncă.
CNIPMMR formulează următoarele propuneri pentru sprijinirea IMM-urilor în vederea depășirii crizei energetice și pentru diminuarea creșterii necontrolate a prețurilor pe întreg lanțul economic: - Adoptarea unei strategii pentru producerea energiei in cadrul IMM-urilor din biomasa, biogaz, energie solara, deseuri, etc.
- Lansarea de proiecte investitionale in domeniul energiei regenerabile pentru micii producatori.
- Eliminarea limitarilor cantitative pentru producerea energiei verzi.
- Adoptarea de masuri de sustinere pentru dezvoltarea de unitati proprii de energie de catre intreprinzatori, inclusiv finanțarea IMM-urilor în vederea instalării de panouri solare.
- Acordarea posibilității IMM-urilor pentru producerea de energie regenerabila in orice locatie nu numai la locul de productie.
- Deblocarea programului Electric Up și acordarea de urgență a finanțării. Acest program stagnează de aproximativ 1 an.
- Introducere cod CAEN “3511 – Productia de energie electrica” in lista codurilor CAEN eligibile din Ghidul solicitantului al Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive” deoarece:
- Codul CAEN “3511 – Productia de energie electrica” include productia de energie electrica energie recuperabila (ex: producerea de energie electrică folosind tehnologia solară fotovoltaică), activitate ce reprezinta un obiectiv de mediu si se regaseste in Anexa I din REGULAMENTUL DELEGAT AL COMISIEI (UE) de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului privind stabilirea criteriilor tehnice de screening pentru determinarea condițiilor în care o activitate economică se califică ca contribuind în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice sau adaptarea la schimbările climatice și pentru a stabili dacă acea activitate economică nu cauzează nici un prejudiciu semnificativ oricăruia dintre celelalte obiective de mediu. Aceasta activitate se regaseste in regulamentul mentionat anterior in cadrul Anexei I – punctul 4 “Energia” – subpunctul 4.1 “Producerea de energie electrică folosind tehnologia solară fotovoltaică”
- Conform Ghidului Solicitantului “Investiții în activități productive” publicat in consultare publica, in cadrul punctului 4.3 “Etapa de evaluare tehnică și financiară a propunerii de proiect”, subpunctul b), se puncteaza cu un maxim 40 de puncte proiectele care contribuie la obiectivele de mediu.
- Avand in vedere obiectivele de mediu propuse prin cadrul Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive” si faptul ca activitatile de producere a energiei electrice reprezinta un obiectiv de mediu, solicitam introducerea codului CAEN “3511 – Productia de energie electrica” in lista codurilor CAEN eligibile.
- Realizarea unui sistem de compensare a energiei date în sistem cu energia consumată.
- Alocarea rapidă către mediul economic a finanțărilor europene disponibile și asumarea unui grafic de implementare a programelor de finanțare.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.