Propunerile mediului de afaceri pentru diminuarea creșterii necontrolate a prețurilor

 Presedintele CNIPMMR, dl.Florin Jianu a prezentat in cadrul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social-CNTDS prezidat de premierul Nicolae Ciuca, propunerile mediului de afaceri pentru sprijinirea IMM-urilor în vederea depășirii crizei energetice și pentru diminuarea creșterii necontrolate a prețurilor pe întreg lanțul economic.

Având în vedere următoarele problemele cu care se confruntă IMM-urile:

  1. Creșterea prețurilor la energie electrică, gaze naturale și combustibil.
    Ex. dublarea pretului la gaze naturale și creșterea de 4 ori a prețului la energia electrică.
  2. Inexistența unor prevederi legale care sa permită IMM-urilor producerea de energie verde din biomasă, biogaz, energie solară, deșeuri etc.
  3. Lipsa de programe de finanțare pentru IMM-uri pentru producerea de energie electrică necesară funcționării proprii;
  4. Creșterea prețurilor în retail ca urmare a creșterii prețului la transport atât pe plan national, cât și european și mondial, precum și a creșterii prețului cu energia electrică și gazele naturale.
    Cu titlu de exemplu, creșteri de prețuri generate de criza prețurilor la energie:
    a) În domeniul panificației, unde se folosesc cuptoare pe gaz, prețurile au crescut cu cel puțin 10%.
    b) Începând cu luna februarie se estimează o creștere a prețului apei minerale îmbuteliate cu 10% – 15%.
  5. Creșterea prețurilor în domeniul construcțiilor, atât în ceea ce privește materialele de constructii cât și a costului cu forța de muncă.
    CNIPMMR formulează următoarele propuneri pentru sprijinirea IMM-urilor în vederea depășirii crizei energetice și pentru diminuarea creșterii necontrolate a prețurilor pe întreg lanțul economic:
  6. Adoptarea unei strategii pentru producerea energiei in cadrul IMM-urilor din biomasa, biogaz, energie solara, deseuri, etc.
  7. Lansarea de proiecte investitionale in domeniul energiei regenerabile pentru micii producatori.
  8. Eliminarea limitarilor cantitative pentru producerea energiei verzi.
  9. Adoptarea de masuri de sustinere pentru dezvoltarea de unitati proprii de energie de catre intreprinzatori, inclusiv finanțarea IMM-urilor în vederea instalării de panouri solare.
  10. Acordarea posibilității IMM-urilor pentru producerea de energie regenerabila in orice locatie nu numai la locul de productie.
  11. Deblocarea programului Electric Up și acordarea de urgență a finanțării. Acest program stagnează de aproximativ 1 an.
  12. Introducere cod CAEN “3511 – Productia de energie electrica” in lista codurilor CAEN eligibile din Ghidul solicitantului al Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive” deoarece:
  • Codul CAEN “3511 – Productia de energie electrica” include productia de energie electrica energie recuperabila (ex: producerea de energie electrică folosind tehnologia solară fotovoltaică), activitate ce reprezinta un obiectiv de mediu si se regaseste in Anexa I din REGULAMENTUL DELEGAT AL COMISIEI (UE) de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului privind stabilirea criteriilor tehnice de screening pentru determinarea condițiilor în care o activitate economică se califică ca contribuind în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice sau adaptarea la schimbările climatice și pentru a stabili dacă acea activitate economică nu cauzează nici un prejudiciu semnificativ oricăruia dintre celelalte obiective de mediu. Aceasta activitate se regaseste in regulamentul mentionat anterior in cadrul Anexei I – punctul 4 “Energia” – subpunctul 4.1 “Producerea de energie electrică folosind tehnologia solară fotovoltaică”
  • Conform Ghidului Solicitantului “Investiții în activități productive” publicat in consultare publica, in cadrul punctului 4.3 “Etapa de evaluare tehnică și financiară a propunerii de proiect”, subpunctul b), se puncteaza cu un maxim 40 de puncte proiectele care contribuie la obiectivele de mediu.
  • Avand in vedere obiectivele de mediu propuse prin cadrul Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive” si faptul ca activitatile de producere a energiei electrice reprezinta un obiectiv de mediu, solicitam introducerea codului CAEN “3511 – Productia de energie electrica” in lista codurilor CAEN eligibile.
  1. Realizarea unui sistem de compensare a energiei date în sistem cu energia consumată.
  2. Alocarea rapidă către mediul economic a finanțărilor europene disponibile și asumarea unui grafic de implementare a programelor de finanțare.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.