Administratiile din 12 metropole ale lumii, printre care Paris, Los Angeles, Ciudad de México si Londra, au semnat in capitala Frantei, o declaratie prin care se angajeaza sa faca achizitii responsabile si sa tinda catre ”zero emisii” pana in 2030, pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice, relateaza AFP.
Primariile marilor orase si-au luat angajamentul, intr-o reuniune din cadrul C40, ”sa achizitioneze, impreuna cu partenerii lor, exclusiv autobuze cu emisii-zero incepand din 2025 si sa se asigure ca zone importante din orasele lor vor avea emisii-zero pana in 2030”.
Acordul a fost semnat de administratiile din Londra, Paris, Los Angeles, Barcelona, Quito, Vancouver, Ciudad de México, Copenhaga, Auckland, Seattle, Milano si Cape Town. Demersul este sustinut de Tokyo, care si-a luat angajamentul inca din 1990 in acest domeniu.
Semnatarii declaratiei intrevad ”un viitor in care mersul pe jos sau pe bicicleta si transportul partajat vor fi principalele modalitati de transport pentru locuitorii oraselor” si se angajeaza sa le ”promoveze” si sa ”reduca numarul de vehicule foarte poluante (…) si sa abandoneze progresiv utilizarea vehiculelor care folosesc carburant fosil”.
Anne Hidalgo, primarul Parisului, a subliniat ”obiectivele foarte ambitioase” ale angajamentelor luate in lupta impotriva schimbarilor climatice de catre ”avangarda grupului C40”, in timpul unei declaratii de presa in prezenta primarilor din Los Angeles, Quito, Tokyo, Auckland, Barcelona, Cape Town si Milano si a lui Michael Bloomberg, fost primar al orasului New York.
Eric Garcetti, primarul orasului Los Angeles, a subliniat mobilizarea oraselor americane dupa ce presedintele Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice: ”In prezent, mai mult de 382 de orase americane, conduse fie de democrati, fie de republicani, au spus ca vor pune in aplicare Acordul de la Paris. Acestia reprezinta 77 de milioane de americani”.
”Conducatorii nostri stiu sa semneze acorduri, dar stiu sa le si incalce”, a adaugat Patricia de Lille, primarul orasului Cape Town. „Este responsabilitatea noastra, ca primari, sa ducem mai departe lupta impotriva schimbarilor climatice”, a adaugat aceasta.
Phil Goff, primarul orasului Auckland, a amintit ca schimbarile climatice reprezinta ”cea mai mare amenintare impotriva mediului, o amenintare economica, dar si la adresa bunastarii oamenilor”.
Grupul C40, prezidat de Anne Hidalgo, reuneste 91 de orase si are ca obiectiv lupta pentru combaterea schimbarilor climatice.
Grupul C40 a organizat Together4Climate, un eveniment desfasurat pe parcursul a doua zile, dintre care ziua de duminica a fost pusa la dispozitia companiilor pentru intrebari referitoare la probleme de mobilitate, energie si urbanism.
Intalnirea a ”permis liderilor societatii civile si celor din lumea afacerilor sa impartaseasca idei pentru crearea unor comunitati mai curate, mai sanatoase, mai durabile, dezvoltand, in acelasi timp, o economie verde si favorizand inovatia”, se precizeaza in comunicat.
Thomas Bach, presedintele Comitetului Olimpic International, raspunzand la invitatia primarului Parisului, a amintit, cu aceasta ocazie, ca dezvoltarea durabila va fi ”de acum inainte un element cheie in organizarea si gazduirea Jocurilor Olimpice”.